Foto: Hbl-arkiv/Kristoffer Åberg

Lärarbrist igen? Hbl kartlägger situationen

– Det ser ut som om lärarläget i grundskolan skulle vara sämre igen i huvudstadsregionen, säger Dan Johansson på FSL.

Några statistiska belägg för att lärarbristen skull ha ökat huvudstadsregionen har ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund Dan Johansson inte.

Men grundproblemet från tidigare år står kvar – i Österbotten finns överutbud på behöriga svenskpåkiga grundskollärare, i södra Finland råder knapphet.

– Högre lön skulle vara ett gott recept mot lärarbristen i huvudstadsregionen. Levnadskostnaderna i Helsingforstrakten är ju högre än i Österbotten, säger Johansson. 

Johansson konstaterar att kommunerna har makten att besluta om morötter som bostadsförmåner och löner.

Ansvaret för att i tid annonsera ut de lediga jobben i skolorna ligger också hos kommunerna och en titt på några skolor visar att till exempel Grankulla stad på onsdagen 23 maj lediganslog två lärartjänster till Granhultsskolan. 

Också Esbo stad söker lärare.  På svenska söks till exempel klasslärare till Mårtensbro, timlärare med klass till Lagstads skola, timlärare med klass och timlärare till Bemböle skola.

Hbl kartlägger situationen i skolor och daghem inför hösten. Hur är läget i din kommun? Hör av dig i kommentarsfältet nedan eller mejla camilla.ahlbom@hbl.fi

LÄSARFRÅGOR
• Finns de lärare som behövs i dina barns grundskola?
• Tycker du att klasslärarnas lön borde höjas?
(Ingångslönen för en klasslärare i grundskolan är 2494 euro i dyrortsgrupp II, alltså i Hfrs något högre. Efter tjugo år i jobbet är lönen drygt 3200 euro.)
• Är du nöjd med dina barns skola?
• Om inte, vad skulle du vilja ändra på?