Foto: Hbl-arkiv/Kristoffer Åberg

Daghemmen skriker efter svenskspråkig personal

– Det stora sorgebarnet just nu är bristen på barnträdgårdslärare på svenska, säger Dan Johansson på FSL.

– Ur svensk synvinkel är tillgången på svensk dagispersonal en viktig fråga, säger  Lärarförbundets ordförande Dan Johansson och fortsätter:

– Om de svenska daghemmen inte håller lika god nivå som finskspråkiga kan det hända att tvåspråkiga familjer väljer bort svensk dagis till förmån för finskspråkig.

En titt på lediganslagna jobb i stokommunen Esbo visar på torsdagen 24 maj minst 15 lediganslagna svenska barnträdgårdslärartjänster. Dessutom ger staden möjlighet för tjugo studerande att praktisera vid ett daghem. Esbo stad söker också kortvariga vikarier till daghemmen via bemanningsföretaget Seure Henkilöstöpalvelut Oy.

Bristen långvarig

I höstas inleddes en ny svenskspråkig barnträdgårdslärarutbildning i Helsingfors och inom några år väntas den bättra på tillgången av behörig dagispersonal. Men antalet närvårdare som utbildas för dagvården är fortsättningsvis för litet för södra Finlands behov. Vuxenutbildning av närvårdare har gett behörighet för en del av dem som redan jobbar inom dagvården, men det har inte varit tillräckligt.

Sydkustens landskapsförbund har sedan 2004 kartlagt personalläget inom den svenska dagvården i södra Finland. Den senaste baserar sig på läget under senhösten 2011. Huvudsyftet har varit att undersöka i vilken utsträckning tillgången på personal är tillräcklig och om personalen är behörig att jobba på daghem.

Kartläggningen visar att det som tidigare är svårast att värva behörig personal för dagvården i huvudstadsregionen.

Läs hela rapporten här.

Hbl kartlägger situationen i skolor och daghem inför hösten. Hur är läget i din kommun? Hör av dig i kommentarsfältet nedan eller mejla camilla.ahlbom@hbl.fi