Nu är det slutförhandlat, säger HST-direktionen. FOTO: Hbl-arkiv/Leif Weckström.

Metro: "Nu sätter vi punkt"

Siemens får packa ihop. Avtalet om automatiseringen av Helsingforsmetron sägs upp. – Den här gången är det säkert, säger Mirva Haltia-Holmberg (SDP).

Långdansen kring metrons automatisering verkar ha fått ett slut i dag. Direktionen för Helsingfors stads trafikverk (HST) uppmanar bolagets ledning att säga upp avtalet med Siemens.

Siemens är bolaget som lovat att automatisera Helsingforsmetron. Affären som varit aktuell sedan 2006 är värd 115 miljoner euro.

– Den här gången är det säkert. Det är slutförhandlat nu, säger direktionsmedlem Mirva Haltia-Holmberg (SDP).

I praktiken dröjer det ett par veckor innan brevet med informationen om avtalets uppsägning skickas till Siemens. Samtidigt måste staden förbereda sig på en rättegång.

– Jag kan inte bedöma kostnaderna i det här skedet, säger direktionsmedlem Mirva Haltia-Holmberg.

I dagens beslut ingår även en seriös hälsning till stadsstyrelsen. Stadsstyrelsen uppmanas att undersöka vilka konsekvenser beslutet att slopa automatiseringen i Helsingfors får både i Helsingfors och Esbo där byggandet av västmetron är i full gång.

Helsingfors stad är en betydande ägare i Västmetrobolaget.

– Matti Lahdenranta hade helst sluppit det där kartläggningskravet, säger HST-direktionens vice ordförande Ari Lehtinen (SDP).

Matti Lahdenranta är vd för Helsingfors stads trafikverk och styrelsens vice ordförande i Västmetrobolaget.

Läs mera i torsdagens papperstidning!