Forskaren Ilkka Levä vill se papperen om metroaffären som HST hemlighåller. Han har lämnat in besvär till Förvaltningsdomstolen i Helsingfors. FOTO: Catrin Svenfors..

”De kan inte hemlighålla alla papper”

Politikerna måste kunna lita på tjänstemän. – Problemet är att många gör det blint, säger forskaren Ilkka Levä.

I dag fattar politikerna i direktionen för Helsingfors stads trafikverk (HST) stora beslut. Ett förslag som HST:s tjänstemannaledning trumpetat ut är att ”automatiseringen av Helsingforsmetron fortsätter och så bråkar vi om kostnaderna efteråt”. Ett annat är att en gång för alla bryta med Siemens (som lovat automatisera metron), vilket majoriteten av direktionen redan flaggat för.

– Vi får se om HST:s ledning respekterar politikernas vilja. Det borde de göra men jag är illa rädd för att det inte blir så, säger filosofie doktor Ilkka Levä.

I sin doktorsavhandling (2008) granskade han offentligheten kring den stora metroskandalen på 1980-talet. Då fälldes höga tjänstemän för mutor och även politiker prickades. Polisen tog i med hårdhandskarna först efter avslöjanden i pressen.

– Ingenting har hänt sedan dess, verkar det som. Liknande dumheter pågår i dag.

Mycket har gått snett i metroaffären. Dels är åsikterna delade beträffande olika tekniska lösningar, dels kritiseras HST:s ledning för maktmissbruk och politikerna för blåögdhet. Många ser också Siemens som en bov i dramat.

– Jag är humanist så jag kan inget om teknik. Det jag fäst mig vid är det ständiga tummandet på offentlighetsprincipen.

20§ offentlighetslagen: En myndighet ska främja öppenhet i sin verksamhet och informera om sin verksamhet.

HST:s vd Matti Lahdenranta och biträdande stadsdirektör Pekka Sauri gjorde – utan att diskutera med HST-direktionen – en överenskommelse med Siemens om att omförhandla det ursprungliga metroavtalet. Nu talade man plötsligt om ett halvautomatiskt tåg. Den här promemorian ville Ilkka Levä se.

Han utsattes för en identitetskontroll. Det bryter mot offentlighetslagen och god förvaltningssed. Efter den första muntliga kontakten i februari gjorde Levä snabbt en skriftlig informationsbegäran.

– Ingen hjälpte mig med den men jag lyckades ändå identifiera några handlingar. Utöver den nya överenskommelsen ville jag se det ursprungliga automatiseringsavtalet och riskbedömningar som gjorts tidigare.

Han fick svar den 15 mars. Tre av fyra dokument var hemligstämplade: promemorian om fortsatta förhandlingar med Siemens, det ursprungliga avtalet och den nya riskkartläggningen som en advokatbyrå gjort.

– Beskedet saknade anvisningar om hur man överklagar beslutet.

Ilkka Levä överklagade naturligtvis. Den 17 april bestämde HST att handlingarna är offentligt tillgängliga under en dag. Men det var först den 2 maj som forskaren fick ett brev från HST.

Intressant är att en av säkerhetsrapporterna hemligstämplades med hänvisning till en kommande rättegång.

– Det ska inte vara möjligt. Inte kan man hemligstämpla en riskbedömning som funnits i januari–februari med hänvisning till en rättegång som kanske inleds om kontraktet med Siemens sägs upp.

Det var först i mitten av april som HST-direktionen gav Matti Lahdenranta rätt att säga upp avtalet med Siemens.

Ikka Levä har nu lämnat in besvär till Helsingfors förvaltningsdomstol.

– Handlingarna är helt klart offentliga. Då undrar man varför de är sekretessbelagda i sin helhet och varför behandlingen av en informationsbegäran dröjer över en månad.

13§ offentlighetslagen: Den som begär om handlingen ska bistås av myndigheten med diarier och register.

Ilkka Levä har diskuterat offentligheten kring metroupphandlingen med politiker i HST-direktionen.

– Jag är besviken på dem, de säger bara samma sak som tjänstemännen. Att det är affärshemligheter.

Enligt Ilkka Levä missbrukar särskilt tjänstemännen men också politikerna i Helsingfors sin makt.

– Jag kan inte bedöma om de gör juridiskt fel men i alla fall handlar beslutsfattarna emot kommunallagens anda. Vad är det för sätt att kategoriskt vägra ge ut offentliga handlingar till kommuninvånare?

I sitt arbete vid Helsingfors universitet kommer Ilkka Levä ofta i kontakt med olika myndighetsregister. Det är sällan problem.

– Jag kan inte påstå att vi skulle ha en kultur av hemlighetsmakeri i Finland för jag brukar få information, men HST tycks vara ett märkligt undantag.

LÄS MERA: Förtroendevalda i HST:s direktion tvingas i dag ta ställning till metroavtalet utgående från en muntlig lägesrapport. Några beslutsunderlag har politikerna inte fått på förhand. Bloggen Parkvakten