Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto. WDC:s paviljong ligger mellan Design- och Arkitekturmuseet.

Huvudstadsregionen fylls av gatufestivaler i dag

Städdagen, Berghäll blommar och gatufest i Arabia. Det är bara några av evenemangen som förvandlar Helsingfors till en karneval i dag.

Den landsomfattande Städdagen ordnas för första gången, och går ut på att vem som helst kan skänka bort eller sälja kläder och prylar på gator, parker, torg eller innergårdar. I Helsingfors finns det i dag nästan 500 tillfälliga loppisar, i Esbo 13, i Vanda 41 och Tammerfors 18.

Initiativet till karnevalen kommer från ett kompisgäng och evenemanget fick fort många deltagare via Facebook. De prylar och paltor som förblir osålda kan man föra till en av de många återvinningsstationer som placeras ut runt om i staden.

Gatufesten Berghäll blommar startade redan i går. Ett delmoment i festivalen går ut på att göra Helsingegatan grönare. Arrangörerna berättar att man kan göra krukor av mjölkkartonger och placera blommor i dem. Blomkrukorna fästs på lämpliga räcken på Helsingegatan fram till den 20 maj.

Bakom initiativet ligger nätverket Guerilla gardening som ett led i Alternative Design Capitals evenemang.

Dessutom öppnar Designhuvudstadens paviljong för allmänheten i dag. Den nybyggda paviljongen ligger mellan Design- och Arkitekturmuseet.

I stadsdelen Arabia händer det också i dag. Arabias gatufestival pågår 12-17 där man kan titta på gatukonst, äta och lyssna på musikframträdanden.