Cyklister bjöds på morgonmål i Södervik

De cyklister som i morse tog rutten förbi Södervik, längs Sörnäs strandväg i Helsingfors, bjöds på frukost, cykelolja och lite extra luft i däcken.

I Södervik vimlade det i morse av fräscha cykelentusiaster och mindre vana, mer svettiga cyklister. Många hade troligen tagit en omväg till jobbet för att få njuta av gratis kaffe och semla. Uppslutningen var stor och de sexhundra semlorna tog slut runt klockan nio.

Evenemanget, som ska uppmuntra folk till att cykla till jobbet, har initierats av Helsingfors cyklister, folkrörelsen Oranssi och Luonto-Liitto. Helsingfors idrottsnämnd har stött morgonmålsutdelningen.

Enligt Otso Kivekäs från Helsingfors cyklister behöver man inte bli svettig under cykelturen till jobbet.

– Man ska inte cykla så snabbt och fundera ut den bästa rutten på förhand, säger Kivekäs.

En som slipper cykla till jobbet är Esko Meriluoto. Hans arbetsresa är nämligen cirka tre meter, mellan sängen och skrivbordet. Ändå sitter, eller snarare ligger han vid cyklistfrukosten och smuttar på sitt kaffe.  Meriluoto är aldrig rädd. Inte ens när långtradare susar förbi på några meters avstånd.

– Långtradare åker, som även jag, med största sannolikhet rakt framåt. Med en vanlig cykel på två hjul är det mycket större sannolikhet att man flyger över styret eller åker omkull.

Läs mer från cyklistfrukosten i morgondagens Hbl.