Ett stycke kulturhistoria auktionerades ut på Ärtholmen

Klockan 12 i dag inleddes auktionen av gammal tv-rekvisita i det gamla varvet nere vid Ärtholmen i Helsingfors. Det mest intressanta objektet: Miss Finlands kröningsstol. Såldes för: 4300 euro.

Ett stycke kulturhistoria bytte ägare då MTV3:s gamla rekvisita auktionerades ut i dag. Bland de 900 objekten fanns allt från gamla tv-kameror till antika möbler, barnvagnar, gitarrfodral, kistor, skivspelare och en engelsk telefonkiosk.

Helsingforsbon Tapani Luukkainen har aldrig varit på auktion förut, men efter att ha läst om evenemanget och bekantat sig med objekten på nätet styrde han stegen mot varvet.

– Här finns en massa intressant, pulpeter, flaggor, kamouflagenät, trafikmärken, räknar Luukkainen upp och visar en lapp där han noterat allt värt att ropa in.

– Allra helst vill jag ha de där gamla Coca-Cola-skyltarna. Jag gillar varumärket och kunde hänga upp dem på mitt sommarställe, säger han.

Vad kunde du tänka dig att betala för dem?
– 25 euro styck för de små kanske?

Den stora Coca-Cola-skylten dyker upp på vita duken längs fram i salen där mäklaren Mika Sirén redan hunnit sälja bort ett 50-tal objekt. Plåtskylten tillfaller en man som bjuder 700 euro för den.

Därefter säljs några gamla brandbilssirener. Utgångspriset är 85 euro, men plötsligt haglar buden i publiken och Sirén slår klubban i bordet först vid 500.

– Första, andra, tredje, såld!

Dagens mest eftertraktade objekt är kröningsstolen som använts i Miss Finland-tävlingarna. Den går för 4300 euro till en finländare som är med per telefon i Hongkong. Samma man köper plåtskylten med Miss-logon som lyser i neon för 3000.

– Men värdet går inte bara att mäta i pengar, påpekar Merja Sirén, mäklarfrun som tillsammans med sin man står bakom dagens evenemang.

– Här finns saker ändå från 50-talet som har nostalgi- och känslovärde. Jag minns själv då vi fick tv 1965, många av dagens objekt syntes i rutan då. Men det kan ju inte den yngre generationen minnas.

Bland de mer udda föremålen hittar vi den äldsta tv-kameran som använts av MTV3 samt en staty av en kvinnlig neandertalare.

– Vem vill ha en sådan, skrattar Tapani Luukkainen.

– Och de fyra spökena därborta? För dem borde man ha en lada och ordna en rejäl Halloween-fest, funderar han.

Men bland publiken finns spekulanter med väldigt olika behov.

– Vi ska spela in en film och letar rekvisita till den för en billig slant, berättar Rufus Hedengren som går och fyndar bland lådorna.

Exakt vad han är ute efter vet han inte ens själv.

– Det ska vara något till en mystisk man som rest jorden runt. Jag fick tips om det här på Facebook och här finns ju en massa udda grejer ...