Foto: Tor Wennström. Emilia van Hellens var värd för Alice Wang och Mika Nokelainen var värd för Ryan Du då de besökte Vanda. Lily Songs värd är inte med på bilden.

Kinesiska tar plats i klassrummen i Vanda

I höst blir det möjligt för eleverna i Helsinge gymnasium i Vanda att läsa kinesiska. Näringslivet efterfrågar kunskaper i kinesiska och allt fler skolor lär ut språket. Samtidigt råder det brist på lärare.

Rektor Johanna Blomstedt vid Helsinge Gymnasium berättar att femton elever i tvåan och tjugo i ettan har anmält intresse för språket.

– Vi startar med en grundkurs i kinesiska där man lär sig vardagsspråkets grunder och klarar av att läsa 400 tecken. Det svåraste är uttalet, säger Blomstedt.

Helsinge Gymnasium hade tänkt börja med undervisning i kinesiska redan för ett år sedan men lyckades inte hitta en lärare. Från hösten har skolan värvat lärare Yu Ramsay.

– För vår del blir det ett tillägg till den språkundervisning vi redan har. I Vanda ökar intresset för kinesiska, bland annat grundar Aviapolis ett kinacenter, säger Blomstedt.

I veckan hade skolan besök av en grupp elever och lärare från Foreign Language School i Jinan som bland annat uppträdde med sång och musik. Ryan Du bor hos Mika Nokelainen under vistelsen.

– Vi har diskuterat olikheter mellan Finland och Kina och Ryan har lärt mig fraser på kinesiska, säger Mika Nokelainen.

När Hbl frågar gymnasieeleverna i Helsinge om de tänker läsa kinesiska svarar de flesta nej. Men Peter Ekholm och Axel Hedenborg är intresserade.

– Det blir kanske svårt i början men det som vi gick igenom i dag verkade helt logiskt. Det blir trevligt att pröva på något nytt, säger Ekholm.

Axel Hedenborg ser kinesiska som ett speciellt nyttigt språk.

– Det är ett affärsspråk och kan vara bra att kunna om man tänker sig en framtid inom business. Så länge kinesiskan passar in i vårt kurssystem tänker jag läsa det, säger han.

Efterfrågan stor i framtiden

Näringslivet förutspår att efterfrågan på kinesiska språkkunskaper blir stort i framtiden i och med den kinesiska ekonomins snabba tillväxt. Kinesiskan kommer på tredje plats när Finlands Näringsliv frågade sina medlemsföretag hur de bedömer vikten av nya språkkunskaper i framtiden.

– Näringslivet vill att eleverna lär sig kinesiska, men eleverna själva har ett större intresse för att lära sig japanska. Dels för att det inte är lika svårt att lära sig japanska och dels för att mangaserierna och japansk kultur är populära. Däremot finns det få kurser i japanska, säger utbildningsrådet Anna-Kaisa Mustaparta vid Utbildningsstyrelsen.

Enligt Mustaparta är de svårt att veta exakt hur många som läser kinesiska i skolorna eftersom de statistikförs under gruppen "övriga språk".

– Jag gissar att det handlar om några tiotal nybörjare per år, i de olika årsklasserna hundratals. Problemet är att det inte finns tillräckligt med lärare i kinesiska.

I Meilahden peruskoulu har man redan i några år kunnat läsa kinesiska och sedan början av 2000-talet har Utbildningsstyrelsen haft ett samarbetsprojekt med Kina. I höstas grundades Yanzu-projektet med stöd av Utbildningsstyrelsen. Syftet är att koordinera de gymnasier i vilka man undervisar i kinesiska. För tillfället hör 17 gymnasier till nätverket men koordinatorn Minna Koskinen uppskattar att många fler gymnasier än så lär kinesiska.

– Kinesiskan kommer att vara en stor grej i framtiden och språkkunskaper i kinesiska är allt viktigare i arbetslivet. Det är rusning till grundkurserna men många slutar efter den eftersom de upplever att det är så svårt, säger Koskinen.

Också på Helsingfors universitet är det populärt att läsa kinesiska.

– Det är det nästpopuläraste språket, efter japanskan, vid Institutionen för världens kulturer. Efterfrågan är stor, säger amanuens Marianna Yilmazkurtdag.

Dessutom kan man läsa kinesiska vid Språkcentret och vid Konfutse-institutet, som får sin finansiering från Kina. Institutet ordnar kurser för också vanliga människor. Helsingfors universitet är det enda stället där man kan läsa kinesiska som huvudämne i Finland.

– Universitetets ekonomi är för tillfället usel och det ges inte längre anslag för timundervisning. Det är verkligen synd eftersom efterfrågan är stor, säger Yilmazkurtdag.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.