Advokat Heikki Lampela och den åtalade. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Familjemordet på Degerö i rätten i dag

Mannen som i januari tog livet av sin familj i Helsingforsstadsdelen Degerö i januari agerade enligt åklagaren i berått mod och visade särskild brutalitet och grymhet.

Enligt stämningsansökningen dödade han sin hustru och sina 1 respektive 4 år gamla döttrar med en dykarkniv medan de sov. Efter blodsdåden satte han eld på bostaden.

Häradsåklagaren Eija Velitski kräver att han döms till livstids fängelse.

Pappan i familjen erkänner mordåtalet, men säger att han inte begick morden i berått mod. Enligt advokaten Heikki Lampela visste han inte vad som skulle ske när han vaknade den morgonen.

–Hans tankar var emellanåt beskyddande och emellanåt aggressiva, sade Lampela.

Helsingfors tingsrätt beslöt att rättegången till stora delar skulle hållas bakom stängda dörrar. Bland annat hänvisade den till att det skulle kränka minnet av offren att låta medierna bevaka rättegången.

Bland annat tilläts inga åskådare när man hörde pappan.

Önskar att allt vore en ond dröm

Polisutredningen gick bland annat in på om motivet för gärningen hade samband med relationen till hustrun. Lampela ville inte kommentera de eventuella motiven.

–Han är ytterst ångerfull. Han saknar familjen väldigt mycket och önskar att det bara vore en ond dröm, sade Lampela.

Försvaret begärde att mannen genomgår en sinnesundersökning, något som åklagarsidan inte motsatte sig. Helsingfors tingsrätt ska i slutet av denna månad avgöra om målet kan avgöras utan sinnesundersökning. Ifall sinnesundersökningen ska göras, kan domen fällas först när den är klar.

Av stämningsansökningen framgår det att mannen först dödade hustrun, sedan den 4-åriga dottern och till slut den 1-åriga dottern. Alla sov när de dödades.

Efter blodsdåden hällde pappan bensin över en barnvagn som stod i tamburen och satte eld på den. Grannarna larmade sedan brandkåren. Pappan hittades på balkongen.

Fler fall av familjemord har inträffat i Finland på sistone. Senast i fredags uppdagades ett fall i Helsingfors där pappan misstänks ha tagit livet av sin hustru och sina två döttrar. Pappan i den här familjen krockade sedan med en långtradare i Borgå och omkom. Polisen ger ut fler detaljer om det fallet på tisdag.