Foto: Maarit Lehto

Det blir dyrare att parkera fel i Helsingfors

Från och med måndag blir det mycket dyrare att ha bilen felparkerad, i synnerhet i centrum av Helsingfors där avgiften stiger från 50 till 80 euro.

I dag får en bilist som gör sig skyldig till felparkering punga ut med 50 euro i centrum och 40 euro utanför centrum i Helsingfors. Men på måndagen stiger felparkeringsavgiften till 80 euro i innerstan och 50 euro på andra håll.

– Avsikten är inte primärt att ge staden större avgiftsintäkter utan att få bilisterna att parkera rätt, säger Keijo Kuoppala, jurist på Byggnadskontorets serviceavdelning.

Eftersom det kostar mycket att parkera bilen i någon av de kommersiella underjordiska parkeringarna i centrum, har det hittills ibland varit billigare att parkera fel och betala avgiften. Men i och med att felparkeringsavgiften nu höjs ska det här bli olönsammare.

I fjol utfärdades närmare 229 000 felparkeringsavgifter i Helsingfors. Samtidigt som avgiften blir dyrare i Helsingfors, blir det också dyrare att parkera fel i grannstaden Esbo.
Byggnadskontoret är också som bäst sysselsatt med felparkerade bilar som står kvar på de torg som i vintras temporärt omvandlades till parkeringsplatser då p-rutorna längs gatorna upptogs av snöhögar.

Redan i slutet av mars upphörde den tillfälliga vinterparkeringen på torgen, men många bilister lät bli att flytta bilen. Den här veckan bogseras de felparkerade bilarna bort från Kaserntorget, Sandvikstorget och sandplanen vid Hesperiaparken. Väinö Tanners plan tömdes på bilar redan förra veckan. De bilägare vars bil bogseras bort, blir tvungna att betala nästan 100 euro.