Foto: Mira Strandberg

Besvären mot Sjundeåfusionen förkastades

Helsingfors förvaltningsdomstol har förkastat de besvär som tre Sjundeåpolitiker lämnat in angående sammanslagningen av Sjundeå, Lojo och Nummi-Pusula.

Beslutet gällde fyra besvär som lämnats in. Besvärsmakarna hävdade att flera formfel har begåtts i beslutsprocessen.

Möteshandlingarna ansågs bristfälliga och inkallandet av suppleanter följde inte arbetsordningen. Dessutom ansågs kommundirektören jävig eftersom han agerade som föredragande tjänsteman även om ärendet gällde hans kommande position och lön.

Besvärsmakarna krävde därför att domstolen förbjuder att fusionsbeslutet verkställs.

Endast besväret om jäv gick till omröstning i förvaltningsdomstolen. Det förkastades med rösterna 2-1. För Marcus Nordström (SFP) är beslutet en besvikelse.

– Det var överraskande, enligt domstolen skulle det innebära att kommundirektören som enskild person bara är en gummistämpel och att det är helt ok att han är jävig, säger han.

Nordström kommer att överklaga beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen redan denna vecka. Han hoppas få sällskap av de övriga besvärsmakarna Peppe Forsblom (SFP) och Yrjö Kokkonen (De gröna).

– Fusionsbeslutet ligger nu på statsrådets bord. Ifall HFD utfärdar ett verkställighetsförbud kan den planerade fusionen inte träda i kraft 2013.