”Tryggast att resa kollektivt”

Berusade personer, rasism och även misshandel. Nu har Helsingforsregionens trafik, trafikbolagen och polisen fått nog. Bondförnuft och resfrid kompletteras med kostsamma säkerhetsarrangemang.

Misshandeln av busschauffören Mikael Segercrantz på Elielplatsen för drygt ett år sedan har framkallat en stor säkerhetsoperation inom huvudstadsregionens kollektivtrafik. Inom de närmaste åren installeras övervakningskameror, panikknappar och nya säkrare förarplatser för flera hundratusen euro. Också fortbildningen av personalen ses över. Och antalet väktare minskar i alla fall inte.

Färska siffror från polisen visar att exempelvis misshandelsfallen minskat i Helsingfors jämfört med vintern för ett år sedan, och även kollektivtrafiken har blivit lugnare.

– Men vi behöver fortsätta att tala om hur man beter sig i bussar, spårvagnar och tåg. Det handlar om folkvett, säger biträdande polischef Lasse Aapio.

Polisen blir synligare. Hans bedömning är att många situationer som passagerarna upplever som hotfulla löser sig om medpassagerarna ingriper.

– Man behöver kanske bara säga att ”lugna dig nu”.

Det kan kännas motstridigt med en hel säkerhetsstrategi med poliser och samtliga trafikaktörer inblandade när huvudstadsborna i olika enkäter år efter år ger kollektivtrafiken så gott betyg.

– En misshandel är en misshandel för mycket, säger Suvi Rihtniemi som leder Helsingforsregionens trafik.