Parkeringsgrotta till planeras till Tölögatans park / Foto: Benjamin Suomela

Parkeringsgrotta …i Tölö fick godkänt

Helsingfors stadsstyrelse gav i går grönt ljus för en ny parkeringsgrotta för 800 bilar i Tölö. Suveränt, tycker Samlingspartiets Risto Rautava. Fler parkeringsplatser innebär mer bilism, säger De grönas Ville Ylikahri.

En underjordisk parkeringsgrotta för 800 bilar planeras till Tölö. Parkeringen planeras i berget under hotellen Crown Plaza och Scandic Continental mellan Mannerheimvägen och Tölögatan. 600 platser är reserverade för invånare i området.

Stadsstyrelsens ordförande Risto Rautava tycker konceptet är suveränt.

– Vi får bort ett hundratal bilar från Tölötorg i framtiden, Centrumslingan kommer att gå i närheten, skattebetalarna belastas inte eftersom finansiären är privat och bilismen kommer inte att öka nämnvärt i området.

Rautava förstår inte varför man motsätter sig parkeringsgrottan.

– Det är miljövänligt. Under sådana här snörika dagar är det oerhört svårt att hitta gatuparkering. En parkeringsgrotta skulle också minska onödigt körande i kvarteren, när bilisterna letar efter lediga platser.

Å ena sidan talar man om att minska bilismen i centrum, å andra sidan vill man bygga fler underjordiska parkeringar. De grönas Ville Ylikahri tycker det är motstridigt.

– Ju fler parkeringsplatser desto mer bilism, säger Ylikahri.

De gröna föreslog att ärendet återremitteras med tillägget att stadsplaneringskontoret samtidigt borde göra upp en plan på hur man får bort parkeringsplatserna på Tölötorg och gatorna i närområdet.

– Vi vill ha något konkret redan nu. Det är helt okej att bygga parkeringsgrottan men samtidigt måste vi få bort parkeringsplatser på gatorna och Tölötorg. Det borde ske nu, inte någon gång i framtiden. Satsa hellre på kollektivtrafiken, säger Ylikahri.

Stadsstyrelsen godkände detaljplanen med rösterna 10–5. De gröna och Vänstern röstade mot. Ärendet går vidare till stadsfullmäktige.