Kronomagasinet tittar blygsamt fram bakom bron över Tågvägen i Sörnäs. FOTO: Richard Nordgren

"Hus bevaras bäst genom att användas"

Tusentals personer passerar den dagligen och undrar vad den konstiga tegelbyggnaden är, vars takvåning sticker upp vid Tavastvägens bro över Tågvägen. Sädesmagasin, bårhus och fängelsets möbelbutik har funnits här. Nu har det stått tomt sedan 2006. Nya planer finns, men problemen är många.

Söker man bland allmänna källor på nätet får man veta att fastigheten är i Helsingfors stads ägo, och att Stadsmuseet använt den som lagerutrymme. Men den har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet.

– På staden hade man felaktigt daterat byggnaden till början av 1900-talet, berättar arkitekt Juhana Heikonen som 2009 gjorde en historisk och byggnadsteknisk översikt av tegelmagasinet.

Det korrekta årtalet visade sig vara 1892 och arkitekten var en viss Georg Hjalmar Åberg från Ekenäs, som i sin hemstad bland annat ritat elverket och restaurang Knipan.

– Byggnaden i Sörnäs var ett så kallat kronomagasin där staten tog emot så kallad kronoskatt i form av säd, det vill säga säckar fyllda med korn eller råg, berättar Heikonen.

Förr gick järnvägen alldeles intill byggnaden på den uttorkade flodbädden som i dag är Tågvägen och Industrigatan.

Heikonen hittade de ursprungliga ritningarna med Åbergs namnteckning och rubriken "Ritning till ett kronomagasin i Sörnäs inrymmande 30 000 hektoliter säd".

– Några senare ritningar finns egentligen inte, och byggnaden förekommer väldigt sällan i några officiella papper.

En orsak kan vara att området i övrigt var öde, låg utanför stan och att tomtmarken tillhörde Sörnäs tukthus. Magasinet förekommer på ett fotografi taget av Signe Brander 1909 där man också ser hur Östra Chaussén (Tavastvägen) och bron såg ut för hundra år sedan.

Fängelsets möbelbutik

När jordskatten avskaffades 1925 blev också magasinet onödigt tills tukthuset började använda det som förråd och senare som butik. Äldre stadsbor minns kanske att det länge fanns en stor skylt med texten ”Huonekaluja/Möbler" uppe på takåsen, och en mindre skylt med texten "Statens margarinfabrik”.

– Möbler och margarin producerades förr av fångar, berättar Heikonen. Det fick pågå tills möbelföretagare efter kriget började protestera och sade att det förvred konkurrensen i branschen.

På ett fotografi från 1926, taget av Sakari Pälsi kan man också läsa texten "Vankiloiden keskusmyymälä" (sv. Fängelsernas centralbutik) på fasaden.

– Det förekommer också berättelser om att försvarsmakten använde magasinet som tillfälligt bårhus under kriget, men det har jag inte kunnat bestyrka, säger Heikonen.

Fängelset behöll magasinet som förrådsutrymme tills man 1981 donerade fastigheten till Helsingfors stad. Vatten och avlopp drogs in 1983 men i övrigt har inte mycket ändrats här sedan 1955 då man installerade en hiss. Också staden har använt det som förråd, främst för Stadsmuseets otympliga och skrymmande artefakter. Sedan 2006 har kronomagasinet stått tomt.

Mångproblematiskt

Samtliga på fastighetskontoret som jag pratar med verkar undflyende. Ansvaret för magasinet har tydligen flyttats runt bland tjänstemännen, och vem som i dag har hand om det verkar oklart. Efter en rundringning når jag direktör Arto Hiltunen.

– Det är ett problematiskt objekt som kräver radikal upprustning innan man kan använda det till någon verksamhet, säger Hiltunen. Staden vill inte investera pengar i renoveringen och det har varit svårt att hitta någon privat aktör.

De senaste som var intresserade av magasinet är företagarna Sacha Remling och Kössi Rehmonen. Via sitt bolag Cold World planerade duon ännu i höstas att rusta upp och bygga om kåken till replokaler för band.

– Men det visade sig till slut att huset var i alltför dåligt skick, säger Kössi Rehmonen. Det är synd, för vi höll på i nästan tre år och slet med projektet.

Arkitekt Heikonen har färdiga ritningar för cirka femtio replokaler på de två våningarna, och sitter fortfarande på ett bygglov i sitt namn.

– Ungefär 400 000 euro räknade vi att det skulle kosta, säger Rehmonen.

Projektet föll på för många motgångar.

– Det ser ut som ett stenhus, men de bärande konstruktionerna är i trä, säger Heikonen. Så i princip är det en lagvidrig byggnad, eftersom man inte fått bygga mer än två våningar i trä.

Träet innebär att brandfaran är överhängande, men å andra sidan får man inte ersätta träet med betongpelare, eftersom Museiverket då opponerar sig. En kompromiss kunde vara ett sprinklersystem, men …

– Problem är att vattentrycket i de gamla rören är för lågt för ett sprinklersystem. Rören ligger dessutom inbäddade i bron över Tavastvägen, så att byta dem skulle bli mycket dyrt och innebära att man måste stänga av en av de viktigaste trafiklederna för den tid arbetet pågår, säger Heikonen och kan inte låta bli att le åt det sorglustiga i situationen.

Som kuriosa kan nämnas att magasinet inte är skyddat, eftersom den senaste detaljplanen för området är från 1901.

– Marken som det står på är märkt som väg. Det finns ingen tomt där och huset har faktiskt inte ens status som fastighet, säger Heikonen.

Envar kan tänka sig hur en sådan detalj inverkar på byråkratin mellan tjänstemän och instanser.

Nya intressenter?

– Jag förstår stadens ovilja att investera i en renovering. De borde ju först få mögelskolorna i skick, säger Heikonen. Men det är ändå synd på ett vackert hus. Det enda sättet att egentligen bevara gamla byggnader är att använda dem.

Enligt Rehmonen finns det nu ett nytt gäng kulturarbetare som närmat sig staden med liknande planer som Cold World hade.

– Jag varnade dem att huset är i mycket dåligt skick.

Fastighetskontoret träffade i förra veckan kulturgruppen för inledande samtal. Enligt uthyrningschef Risto Heikkinen tittar man på flera alternativ. Också Stuba Nikula och Fastighetsbolaget Kaapelitehdas, som förvaltar kulturcentren på Kabelfabriken och Söderviks kraftverk, har nämnts som en potentiell ny förvaltare av kronomagasinet.

– Det stämmer att idén kastats fram, men vi måste först ta ställning till hur det skulle påverka vår övriga verksamhet, säger Kaapelitehdas vd Nikula. Visst vore det fint om magasinet kom i något slags användning! 

Fotnot: Det här är del 3 i serien om tomma hus. Del 1 här, del 2 här.

 

FAKTA: Sörnäs kronomagasin

• Ritat av arkitekt Georg Hjalmar Åberg (1870–1935). 

• Stod färdigt 1892, fyller 120 i år. 

• I de många kronomagasinen i Finland förvarades säd som upptagits som skatt. 

• 1925 tog Sörnäs tukthus över magasinet och använde det som förråd och butik. 

• 1981 donerade fängelset magasinet till Helsingfors stad. 

• Museiverket har använt det som lagerbyggnad.

• Stått oanvänt sedan 2006. 

• Kräver åtminstone takreparation och byte av flera bärande bjälkar. 

• Staden har inte för avsikt att investera i renoveringen.