Pensionärerna Jarl och Gretel Beijar kommer från Korsholm för att fira julen i Esbo. Mottagningskommittén på järnvägstorget består av Kristina Beijar och sonen Edvard Beijar. Foto: Leif Weckström

Finländarna inleder julfirandet

Inför den livliga jultrafiken har extra tåg och bussar tagit i bruk. Järnvägsstationen i Helsingfors förefaller vara tämligen lugn på eftermiddagen i dag.

– Vi upplevde ingen trängsel på tåget, säger pensionärerna Jarl och Gretel Beijar från Korsholm.

De har stigit ner på perrongen för att så småningom inleda julfirandet i Esbo.
– Våra döttrar bor här med alla sina barn. Det är enklare för oss att komma ner än för dem att komma upp till Korsholm, säger Jarl Beijar.

Jarl och Gretel Beijar har firat jul i Esbo nästan alla jular i tio års tid. Någon svårighet med att få biljett på tåget hade de inte.
– Vi var ute i god tid, en vecka på förhand, säger Jarl Beijar.

Vid tåget Allegro som snart ska avgå mot S:t Petersburg står Rolf Thorsen, Nikolai Nekrotiouk-Gulholm och Natalia Nekrotiouk. De har däremot haft det struligt med biljetterna. Men det beror inte på någon rusning.

– Jag köpte våra biljetter i går. Men då jag skulle lösa ut dem i dag visade det sig att de hade reserverat platser åt oss på gårdagens tåg. Jag fick köpa nya biljetter för dagens tåg, säger Rolf Thorsen.

Han lämnade in ett klagomål och hoppas att han får pengarna tillbaka.
– Tur nog fanns det platser kvar på tåget i dag.

De bor i Bergen och är egentligen på genomresa, även om de har turistat två dagar i Helsingfors. De ska fira julen och nyåret i Natalia Nekrotiouks hemtrakter i S:t Petersburg. Men eftersom julfirandet inte är så stort den 24 december i Ryssland lär det bli en lite annorlunda jul.

6-åriga Nikolai Nekrotiouk-Gulholm rycker bara på axlarna och ler åt frågan vad han har för förväntningar på den ryska julen.