Nytt hem för Tomasmarknaden

Från stämningsfulla Esplanadparken till ärevördiga Senatstorget: Flytten av Tomasmarknaden får inte fulla poäng första dagen.

Sedan 1994 har Tomasmarknaden arrangerats i Helsingfors inför jul. Fram till i år har den alltid hållit hus i Esplanadparken.

Men så gick det som ofta går med framgångsrika evenemang: Tomasmarknaden blev för stor för sitt eget bästa. Esplanadparken blev så trång att det till och med skapade otrygghet bland kunderna. Därför bestämde sig arrangören Helsingfors stad i samförstånd med försäljarna att flytta marknaden till det Senatstorget.

Och där är vi nu, vid statyn över Alexander II. Kaija Käppi från Hattula står vid statyn över tsaren och säljer sina djur gjorda i kokosfiber och sisal och undrar hur det riktigt ska gå i år.

– Det känns som att det är glest mellan stånden och att det finns mycket rum för vinden att blåsa in i min koja, säger Käppi som bland annat har hundfigurer som föreställer 94 olika raser i sitt sortiment.

Astrid och Risto Asplund säljer bratwurst från Thüringen och andra tyska läckerheter i torgets sydöstra hörn. De har erfarenhet av tyska julmarknader och tycker att Tomasmarknaden gott kunde ta intryck av Mellaneuropa.

– Det borde vara fler dekorationer. En julgran mellan varje stånd skulle göra gott. Och så borde det vara tillåtet att sälja glühwein som i Tyskland, säger de.

Bageriet Joensuun Herkkuleipomo har sålt piroger och kalakukkor på Tomasmarknaden så gott som varje år sedan starten 1994. Försäljaren Pirjo Uunila är med för tredje gången. Hon vill ge Senatstorget en rejäl chans, men fördelarna med Esplanadparken var flera.

– Den var mer idyllisk med de upplysta träden och Kapellet. Mer julstämning helt enkelt, säger Uunila.

Hon får medhåll av Harri Hanweg som säljer strumpor av alpackagarn.

– Men trångt var det i parken. Utom för dem sitt stånd vid Runebergsstatyn där det fanns mer rum, säger han.

Arrangören Helsingfors stad lägger ut cirka 200 000 euro på evenemanget.  En större satsning på exempelvis dekorationer skulle göra projektet dyrare och höja hyrorna för försäljarna. Nu är hyran kring 800 euro per koja för de sexton marknadsdagarna.

Tomasmarknaden. Julmarknad på Senatstorget fram till 22.12. Må-fr 10-19, lö 10-18 och sö 12-18.