Livsfarliga trafikarrangemang vid Karamalmens skola

Föräldrar och rektorn är oroade över trafikarrangemangen utanför skolan. Barnen hamnar till och med ut på körfältet när de ska ta sig till skolan om morgnarna när det är som livligast.

Vid Karamalmens skola har man hela hösten kämpat med farliga trafikarrangemang. Barnen blir tvungna att kryssa mellan grävskopor och lastbilar för att ta sig till skolan eftersom arbetsområdet, särskilt korsningen mellan Karaängsvägen och Hertigsporten, är skapligt avgränsat. Barnen hamnar till och med ut på körfältet då övergångsstället tas bort för vägbygget.

– Det har varit lite vilda västern här hela hösten. Många oroade föräldrar har hört av sig och vill att jag ska föra fram problemet till staden, vilket jag gjort flera gånger, men problemet har ändå inte åtgärdats, säger skolans rektor Tony Björk.

De andraklassare som Hbl pratat med utanför skolan säger att de känner sig lite skrämda när skolvägen är så stökig.

– Senast i går körde bilarna upp på busshållplatsen intill skolan och barnen hamnade på körbanan utan att märkte det, säger Björk.

Jonas Tallqvist kör sin dotter Sofia till skolan nästan varje dag.

– Jag är väldigt bekymrad eftersom vägen är så livligt trafikerad på morgonen, med genomfartstrafik från Åboleden till Nokias byggnad mittemot skolan. Då är det ännu är mörkt och där finns ingen gatubelysning. Det är underligt att inga olyckor skett.

Den nya vägen som byggs till skolan, Hertigsporten, kommer enligt skolans rektor och många föräldrar att bli en flaskhals, då den byggts alltför smal.

– Föräldrarna kommer att kunna köra till skolan men inte därifrån. Vår nya skolgård är planerad så att man ska kunna köra till och från skolan på samma gång, men vägen är nu så smal att bilarna endast kan köra åt ett håll åt gången. När ett hundratal bilar trafikerar här morgontid blir det omöjligt, säger Björk.

Enligt honom har samarbetet med staden varit gott framtill nyligen.

– Jag har hela tiden påpekat att två bilar ska kunna mötas, men vi ser varje morgon att det är att det i praktiken inte går.

Esbo stad är entreprenör för bygget och Kim Väliaho granskare för det. Han medger att han inte varit på plats på bygget morgontid eftersom det då är för mörkt.

– Vi har så många byggprojekt på gång att det kan hända att försummelser kan ske ibland. Situationen kan förändras så snabbt på byggena. Jag har ändå inte märkt av några större brister. Den nya vägen har uppmätts till fem meter, vilket borde räcka. Klagomålen har jag skickat till konsulten som ansvarar för ändringar i planeringen. Vi väntar ännu på svar.