När socialtjänster och hälsovård finns inom ett och samma verk ska kundernas väg genom vårdkedjan bli smidigare. Foto: Colourbox

Social- och hälsovården slås ihop

Helsingfors fullmäktige diskuterade det nya social- och hälsovårdsverket i flera timmar på onsdag kväll. Sammanslagningen sker om ett drygt år, 1.1.2013.

Reformen av social- och hälsovårdsväsendets organisation diskuterades till sent på kvällen i Helsingfors fullmäktige i går. Förslaget väckte debatt främst på grund av placeringen av den finska dagvården i ett eget ämbetsverk, men också själva sammanslagningsprincipen diskuterades ingående. Tanken är att det nya superämbetsverket ska minska på byråkratin och göra servicen mera användarcentrerad.

Förslaget är biträdande stadsdirektör Laura Rätys (Saml.) och har redan godkänts av stadsstyrelsen. Förändringen betyder att arbetet på socialverket och hälsovårdscentralerna sköts inom ett och samma ämbetsverk samt att social- och hälsovårdsnämnderna slås ihop från den 1.1.2013.

Staden grundar nu en projektorganisation som ska planera och förbereda sammanslagningen. Planeringen följs dessutom av representanter för stadsstyrelsen samt en grupp tjänstemän och personalrepresentanter.

Det nya social- och hälsovårdsverket kommer att ha 15 000 anställda och ämbetsverket för finsk dagvård kommer att ha 5000 anställda. Den svenska dagvården i Helsingfors hör till utbildningsverket.