Foto: Karl Vilhjálmsson. I Råholmens hundpark får Walle, Pertti och Urho utlopp för sin energi.

Hundägare gillar gröna Helsingfors

Helsingfors hundägare ger inte mycket för snacket att större djur än marsvin inte lämpar sig i stadsmiljö. Men miljöcentralen rycker ut på 300 djurskyddsinspektioner per år, de flesta om just hundar och katter.

Djuren tär på jordens resurser, flera djurarter har jagats till utrotning för att hållas som sällskapsdjur, och många husdjursraser har avlats till den grad att de är sjuka eller har ont. Helst ska man alltså inte alls ha husdjur bara för nöjets eller hobbyns skull – och särskilt inte i en stad. Det anser Seppo Turunen som skrivit boken Lemmikkielämää (fritt översatt Husdjursliv) som kom ut i somras.

Turunen är förutom författare docent i djurfysiologi och tidigare djurparkschef på Högholmen. Han säger att husdjursfrågan påverkar hela världen. Redan den stora mängd mat alla hundar behöver är ett problem.

– De tio största hundländerna kräver tillsammans en jordbruksareal som är större än Finlands yta, säger Turunen.

Om stadshusdjur säger Turunen de ofta är ensamma långa dagar och kanske inte får tillräckligt med motion och stimulans.

– En stor hund behöver mycket plats och rörelse, en stad är helt fel plats för en sådan, säger Turunen.

Vill man absolut ha djur i staden tycker Turunen man ska satsa på gnagare.

– De är påhittiga och kan ge väldigt mycket om man sätter sig in i arten. Och de har inte så lång levnadstid. En sköldpadda eller papegoja innebär att man binder sig för en lång tid.

”Inget problem i Helsingfors”

Finska kennelklubbens ordförande Helena Suni har läst Turunens bok och håller med om en del, men avfärdar det mesta.

– Hundens ekologiska fotavtryck kan jag inte uttala mig om, men jag tror nyttan hunden erbjuder är större än skadan.

Hon talar inte bara om den fysiska aktivitet hundar utsätter matte och husse för, utan också den sociala biten.

– Jag har jobbat med barns och ungas välmående och sett hur gott en hund kan göra.

Att hundar inte lämpar sig för stadsliv säger hon är en gammal uppfattning från tider då byrackor stod fastkedjade på gården. I dag tar ägarna hand om sina hundar, och Helsingforsborna har inte långt till hundparkerna.

Men visst beror hundens stadsanpassning både på ägaren och på själva hunden.

– Det handlar om att hitta rätt hund för rätt person. Man måste till exempel beakta hurdana möjligheter man har för långa rastningar.

Hundägarna i hundparken på Råholmen säger lika som Suni.

– Det är inte svårt att ha hund i Helsingfors, det finns så många grönområden och parker här, säger Kimmo Jalovaara som har två japanska spetsar, shibahundarna Nappula och Toto.

Han kör dem från Drumsö till Råholmen så gott som dagligen så de får sig en längre rastning, utöver morgon- och kvällspromenaderna på en timme var. Parken ser han som stans bästa med skog, backe och strand.

– Här får de springa fritt. Det gör gott för en pensionär som jag att komma ut. Fast alla har ju kanske inte samma möjligheter som jag.

På stranden bökar den franska bulldoggen Urho omkring i sanden och söker sin käpp. Matte Jaana Hinkkunen säger att Urho trivs bra i staden, är proffs på att åka spårvagn och inte heller har problem med vardagarnas 9 timmar ensam i lägenheten. De bor i Tölö som har många grönområden de snabbt tar sig till på fritiden.

– Vintertid är det ju problem med vägsaltet, tassarna far lätt illa. Och så finns det nog inte tillräckligt med hundsoptunnor. Men annars går det bra.

300 djurskyddsinspektioner

Ur Helsingfors stads synpunkt gäller djurägarnas ansvar dels renhållningen – man ska plocka upp efter sin hund – men främst djurets välmående. Djurskyddsveterinärerna på miljöcentralen gör 300 utryckningar per år och de flesta gäller just hundar och katter.

– Det är oftast någon granne eller bekant som gör anmälan för att hunden inte rastas tillräckligt ofta, att den är för tjock eller skolas onödigt hårt. Ibland gör vi nödutryckningar för att hunden varit ensam i över ett dygn, säger djurskyddsveterinär Mirjami Mattila.

I Helsingfors finns inga regler för hur många kvadratmeter en hund behöver eller hur många hundar man får ha i en stadslägenhet.

– Det är en brist i lagstiftningen. En del städer har infört egna förordningar, Helsingfors kunde också göra det. Men det är förstås svårt att övervaka i lag.

Tycker du själv att hundar passar i en stad?

– Visst, så länge både rasen och den enskilda hunden är anpassad för stadsmiljön.