Regelvidrigt. Degerö småbarnsskola finns i en fastighet från 1967 som inte uppfyller dagens krav. Gården saknar staket. Foto: Leif Weckström.

Sedmigradsky lägger ner daghem

Stiftelsen Sedmigradsky lägger ner daghem och överväger sluta sälja dagvårdsplatser till Helsingfors stad. I stället funderar stiftelsen på att starta helprivata daghem som är dyrare för familjerna.

Helsingfors stad köper i dag 110 dagvårdsplatser av stiftelsen Sedmigradsky. Avtalet mellan staden och Sedmigradsky löper ut i slutet av juli. Som bäst formulerar Helsingfors upphandlingskriterierna för de dagvårdsplatser som staden vill köpa från och med augusti. Det är oklart om det kommer att bli affär mellan Sedmigradsky och staden.

Redan nu står det klart att Sedmigradskys småbarnsskola i Månsas läggs ner eftersom det blir stambyte i huset där daghemmet finns.

Staketlöst dagis omöjligt

Daghemmet Degerö småbarnsskola som också drivs av Sedmigradsky finns i en gammal fastighet som inte uppfyller de krav som dagens regelverk förutsätter. Gården saknar staket vilket gör att daghemsbarnen inte borde få vistas där. Småbarnsskolan saknar också personaltoalett och omklädningsrum vilket också numera är ett måste.

Staden är ansvarig för att daghemsutrymmena uppfyller lagens bokstav och kommer inte att tumma på säkerhetsföreskrifterna i upphandlingskriterierna. Därför ser det ut som om det inte blir något nytt avtal mellan staden och Semigradsky på Degerö.

Niclas Grönholm, svensk linjedirektör på Utbildningsverket i Helsingfors säger att Sedmigradsky låtit förstå att huset inte är ändamålsenligt och tänker stänga då avtalet löper ut.

Sedmigradsky har hittills vägrat informera föräldrarna med barn i Degerö småbarnsskola om sina planer. Nu på onsdagen håller stiftelsen ett föräldramöte där ledningen ska berätta vad som är på gång.

– Vi föräldrar är supernöjda med stället och föreståndaren. Men nu har stiftelsen satt munkavle på personalen om att den inte får uttala sig, säger Micaela Holmberg som är en av de föräldrar som aktivt jobbar för att daghemmet ska finnas kvar.

Avsaknaden av staket borde inte enligt henne få resultera i att verksamheten läggs ner.

– Det finns en park på promenadavstånd. Kunde inte barnen gå dit om det är förbjudet att vistas på gården, tycker Holmberg.

Sedmigradskys ordförande Joakim Flinck vill inte diskutera agendan på föräldramötet med Hbl.

– Först ska vi informera föräldrarna. Det skulle inte vara korrekt att berätta om våra planer via pressen. Vi har ett avtal till den sista juli. Åtminstone till dess fortsätter verksamheten, säger Flinck.

Flinck vill heller inte säga om Sedmigradsky ser sig om efter nya utrymmen på Degerö.

Missnöje över korta avtal

Flinck låter i alla fall förstå att Sedmigradsky är missnöjt över att stadens upphandlingsavtal är korta och att det här gör det svårt att långsiktigt planera och budgetera verksamheten.

Upphandlingsdirektiven där alla intresserade privata aktörer ska ha lika chans att sälja dagvårdsplatser till staden, gör att staden inte i förväg kan förhandla med enskilda aktörer, som i det här fallet Sedmigradsky.

För välbeställda?

Ovissheten om stadens avsikter har gjort att Sedmigradsky utreder alternativet att helt sluta sälja dagvårdsplatser till staden och i stället göra alla sina daghem helprivata. FPA betalar ut bidrag till föräldrar med barn i privatdagis, men avgifterna för familjerna skulle ändå bli högre än dagens kommunala maxtaxa på 254 euro för ett barn.

– I princip skulle vi inte vilja starta privata daghem eftersom det blir dyrare för familjerna och betyder att alla inte har råd att gå hos oss, säger Flinck.

Om Sedmigradskys alla dagvårdsplatser blir helprivata hamnar Helsingfors i en knepig situation eftersom Sedmigradsky sköter en betydande del av stadens svenska dagvård. Kommunen är skyldig att hosta upp en kommunal dagvårdsplats till alla barnfamiljer som vill ha det.

Sedmigradskys testamente är formulerat så att stiftelsen ska erbjuda dagvård åt mindre bemedlade Helsingforsfamiljer.

Strider inte högre privata dagvårdstaxor mot att ni ska hjälpa de mind­re bemedlade familjerna?

– Kommunen som i dag väljer barn till våra daghem har rätt att utreda barnfamiljernas inkomster. Men vi kan inte veta vem som förtjänar vad. Testamentet är skrivet flexibelt så att det kan anpassas efter rådande omständigheter, säger Flinck.

 

Staden beroende av stiftelserna

Helsingfors stad vill sluta köpa finska dagvårdsplatser av privata aktörer, men har för avsikt att fortsätta med att köpa svenskspråkiga dagvårdsplatser.

Kommunen har varken lediga daghemsbyggnader eller behörig personal för att sköta hela den svenska dagvården i egen regi.

Staden köper svenska dagvårdsplatser av Barnavårdsföreningen och stiftelsen Sedmigradsky.

Sedmigradsky upprätthåller fem daghem och säljer 110 dagvårdsplatser till staden. Daghemmen är Marias Asyl, Sedmigradskys småbarnsskola i Kronohagen, Munksnäs småbarnsskola, Månsas småbarnsskola och Degerö småbarnsskola.