Väktare är på plats när Sjundå väljer väg. Foto: Olle Hakala

I kväll väljer Sjundeå väg

Äkta drama väntas i kväll när fullmäktige i Sjundeå röstar om en eventuell kommunfusion. Minst en ledamot har ändrat åsikt sedan förra veckan och en handfull håller fortfarande sin åsikt hemlig.

Läget i Sjundeå är spänt. Under de senaste veckorna har kommunborna spekulerat friskt i hur fullmäktige slutligen  kommer att rösta i kommunfusionsfrågan. Tillräckligt många ledamöter har varit knäpptysta om sitt beslut, så spänningen varar in i det sista.

Elisa Calin från Grupp Calin hör till dem som avslöjar sin åsikt först i kväll. Hon vet hur hon ska rösta, men taktikerar.
– Alla tre kommuner som röstar om sammanslagningen kom överens om att göra det samtidigt, men nu har Lojo valt att behandla budgetfrågor i början av sitt möte. Det är för att vänta in resultatet från de andra kommunerna och fatta sitt eget beslut enligt det, så jag vill inte säga något nu.

Känslorna har gått heta i Sjundeå efter att en del kommunpolitiker öppet sagt att invånarna inte begriper sitt eget bästa. De kommentarerna har fyrats av efter folkomröstningen i slutet av september – en rådgivande omröstning som tydligt visade att kommuninvånarna motsätter sig en sammanslagning med Lojo.
Eftersom adrenalinet skjutit i höjden hos en del debattörer i diskussionen kommer kommunen att ha väktare på plats under kvällens omröstning.

En handfull röster kan avgöra
  • Den 25 september ordnades en rådgivande folkomröstning i Sjundeå. Då sade 63,5 procent av kommuninvånarna nej till att fusioneras med Lojo stad och kommunen Nummi-Pusula.
  • I kväll röstar fullmäktige i alla tre kommuner om frågan.
  • I Sjundeå antas ja-rösterna vara lika många som nej-rösterna, men fem personer har hållit sin åsikt hemlig.
  • En eventuell kommunsammanslagning sker den 1 januari 2013.

– Vi har pratat öppet om säkerhetsfrågan och tänker att vetskapen om väktarna kanske förhindrar bråk, säger Sjundeås kommundirektör Juha-Pekka Isotupa.
För tre veckor sedan var bland andra samlingspartisten Anna Paasikivi ännu förtegen om hur hon röstar, men för några dagar sedan meddelade hon sin fullmäktigegrupp att hon ändrat åsikt och röstar mot en sammanslagning.

– Jag tänkte annorlunda tidigare, men som jag ser det ligger Lojo åt fel håll geografiskt och vi har faktiskt väldigt lite gemensamt med de övriga kommunerna vi skulle slås ihop med. Dessutom ser jag ingen genuin samarbetsvilja hos Lojopolitikerna och det är ett stort problem, säger hon.

Paasikivi säger att hon förstår de ekonomiska argumenten för en sammanslagning.
– Men det kan inte vara allt, det måste finnas något mer att bygga på.