Arkivbild Hbl. Den förarlösa metron dröjer. Nu har också stadsfullmäktige fått ögonen upp för de stigande kostnaderna som problemen medför.

Fullmäktige kräver metroutredning

Problemen med automatiseringen av metron i Helsingfors har nu fått också lokalpolitikerna i stadsfullmäktige att hicka till.

– Vi ska snabbt och grundligt utreda vad problemet är, dundrade Mari Kiviniemi för en stund sedan i Helsingforsfullmäktige.

Ex-statsministern höll Centerns gruppanförande under kvällens budgetmöte. Hon fick genast medhåll av Socialdemokraternas Jyrki Lohi och Samlingspartiets Harry Bogomoloff som i sina anföranden också passade på att kritisera kostnaderna för renovertingen av metrostationerna.

– Jag lovar att inte ta upp Brändö en gång till i den här salen men nu ser jag att det går i fel riktning även i Kvarnbäcken, sade Bogomoloff.

Ledamot Lohi har på nära håll och under en längre tid betraktat dörrspektaklet i Nordsjö.

– Det är ofattbart att ingen lyckats förutse problemen med den förarlösa metron. Det ju ryms ett litet barn mellan metrovagnen och den där glasväggen som man byggt. Det här hotar redan Västmetron.

 

Automatmetroprojektet har försenats med flera månader.

Tågen är trettio år gamla och har en föråldrad teknik för automatisering. Alla andra automatmetrolinjer i världen har moderna tåg.

Om automatiseringen blir så försenad att metron också i fortsättningen måste köras av människor längre än tänkt går notan på två miljoner euro per år. Så mycket är det nämligen tänkt att automatmetron ska spara i personalkostnader.