Bluffläkaren uppges ha jobbat privat på Suomen Geriatriakeskus och Geriatriapalvelu Johannes. Foto: Vesa Moilanen

Polisen har gripit den misstänkta bluffläkaren

Polisen har gripit den misstänkte bluffläkaren, uppger kriminalöverinspektör Ilkka Koskimäki. Helsingforspolisen inledde en förundersökning av fallet i morse.

Polisen utreder bland annat om mannen har gjort sig skyldig till grovt bedrägeri, förfalskningar samt eventuella brott mot liv och hälsa.

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira säger att den man som misstänks vara bluffläkare har verkat som hyrläkare inom äldreomsorgen på många orter. Enligt Valvira har Esa Antero Laiho arbetat åtminstone i Helsingfors, Lahtis, Kouvola och Vichtis.

Valvira har kontaktat dessa kommuners överläkare som har börjat utreda patientsäkerheten.
Medicinalrådet Markus Henriksson på Valvira säger att Laiho under årens lopp kan ha skött tusentals patienter på bäddavdelningar för äldre.

– Vi har tills vidare inga uppgifter om några allvarliga vårdfel. Vi har misstankar om vissa osakliga sätt att sköta läkaryrket, säger Henriksson.

Laiho har sålt sina tjänster åtminstone via Suomen Geriatriakeskus och Geriatriapalvelu Johannes.
Valviras utredningar pågår fortfarande och verket har bett polisen utreda fallet.

Valvira ska nästa vecka föreslå för tillståndsnämnden att Esa Antero Laihos läkarrättigheter dras in tillfälligt med tanke på patientsäkerheten.

Fängelse i USA

Enligt Ilta-Sanomat fick Esa Antero Laiho i början av 2000-talet en dom i Texas för innehav av formulär för recept och för delaktighet i organiserad brottslighet.

För det första brottet fick mannen ett år och för det andra två år i fängelse. Mannen avtjänade straffet i ett fängelse i staden Houston.

Mannen har uppgett för finska myndigheter att han tagit läkarexamen vid en högskola i S:t Petersburg 1994, men det stämmer inte.