Vatten delas ut i de berörda områdena.

Stora delar av Borgå utan vatten

Stora delar av västra Borgå är utan vatten på grund av en läcka i huvudledningen under motorvägen.

Bland de drabbade områdena finns Gammelbacka, Pepot, Estbacka, Ernestas, Haiko, Hammars, Tolkis, Kråkö, Vessö och Emsalö.

– Det är fråga om en omfattande skada. Läckaget uppstod under motorvägen på ett ställe där tre stora ledningar möts vilket gör det ytterst besvärligt, säger Mats Blomberg, vattentjänstingenjör vid Borgå vatten till Hbl.

Vid 7-tiden på morgonen kunde han ännu inte säga hur länge det tar innan vattendistributionen fungerar igen.

– Om vi lyckas reparera skadan inom 24 timmar är det bra. Desto mer kan jag inte säga i det här skedet.

Invånarna i de berörda områden uppmanas använda så lite vatten som möjligt.

– Om det fortfarande kommer vatten ur kranen och det ser felfritt ut går det att dricka, i annat fall ska man endast avända det till att spola i toaletten eftersom det kan vara rostigt eller grumligt.

Speciellt svår blir situationen i höghus, uppskattar Blomberg. 

– Vi har börjat dela ut vatten på centrala platser och försöker utöka antalet platser under dagen. All personal är på plats för att hjälpa med tillfälliga arrangemang.

De första utdelningsplatserna har placerats på Gammelbacka köpcentrums p-plats, vid Estbacka Siwa och vid Kattsundet i Tolkis (korsningen mellan August Eklövs väg och Åsvägen). Information om nya utdelningsplatser ges här.

Läckan uppstod på huvudledningen från Saxby vattentag på måndag kväll. Klart missfärgat vatten eller vatten med främmande smak bör inte drickas.