Foto: Tor Wennström. Den urbana odlingen har slagit rot för gott i Helsingfors. Päivi Raivio från föreningen Dodo tror att fenomenet bara kommer att växa.

Odling för en grönare stad

Närproducerat och ekologiskt, och med garanterad visshet om matens ursprung. Urbana odlingslotter växer fram på allt fler platser i staden. Föregångaren och inspiratören Dodo fick i dag stadens miljöpris.

De talar om återanknytningen till jordbruket och landsbygden, och om den rent estetiska satsningen staden kunde göra genom att erbjuda odlingslotter också centralt. Men både för Päivi Raivio från föreningen Dodos urbana odlare och Olli Repo från matkommunen Hertonäs mat­andelslag är det själva produkterna som är det viktiga.

– Maten är ren, det vet vi för vi har låtit testa den i laboratorium. Och så ger det här en medvetenhet om matens urprung, säger Raivio om salladen, squashen och örterna som under sommaren skördades ur lådor på bangården i Böle.

Repo berättar i sin tur om hur en åker i Korso ger honom och 115 andra hushåll tillgång till mångsidig och biodynamisk odling.

– Produkterna är ekologiska och kompletterar butikernas utbud. Vi har alla lärt känna nya grönsaker och upptäckt nya sätt att använda dem, säger han.

Både Dodos urbana odlingar och Hertonäs matandelslag är kandidater för Helsingfors stads miljöpris vars vinnare utses i dag. Dodo inspirerar till småskalig produktion på balkonger, bakgårdar eller offentliga rum i staden, medan hushållen bakom Hertonäs matandelslag gått ihop för att anställa en trädgårdsodlare som sköter om en åker för dem.

Prismotiveringarna för de två kandidaterna liknar varandra: båda ger stadsbor tillgång till närproducerad, ekologisk mat.

Finns plats för mera
Böle är en av de platser där Dodos urbana odlingar startade för två år sedan. Nästa år utvidgas lotten i Böle till ett designhuvudstadsprojekt med ett säckträdgårdsland öppet för alla, och ett litet kafé. Under sommaren som gick samlades många nya urbana odlare kring trädgårdslandet i Fiskehamnen, och Dodo har också hjälpt några husbolag komma igång med odling på sina gårdar.

Den urbana odlingen har fått ordentlig grogrund i Finland, och Raivio tror att det här är bara början. Hon hoppas att också nya bostadsområden som till exempel Mellersta Böle har plats för urban odling.

– Fenomenet kommer bara att växa. Det är ju bara fantasin som sätter gränser, man kan odla grönsaker i både bildäck och butiksvagnar.

Olli Repo håller med och hoppas att staden ser möjligheterna också i de offentliga rum som redan finns. Det skulle finnas utrymme för odling mitt i staden, om man vill.

– Och det finns också åkrar närmare centrum än i Korso. Det fina är att uppskattningen för maten stiger när man känner till hur mycket arbete det är bakom den. Man har inte lust att slänga den i komposten.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.