Mikko Stig/Lehtikuva Fusk med kvitton och avgifter kostar samhället tiotals miljoner i året.

Nu biter granskningarna

Skattesmitarna håller myndigheterna sysselsatta. De ökade insatserna syns också i statistiken.

 

En del av märkligheterna förklaras med dålig kännedom om gällande lagar och regler. Granskningar i byggbranschen har visat på brister i mer än hälften av avtalen. Bristerna handlar inte alltid om regelrätt fusk utan ofta också arbetarskyddet – exempelvis vilka avtal som tillämpas på byggplatsen eller i restaurangen.Den gråa ekonomin kostar Helsingfors stad uppskattningsvis 70 miljoner euro vilket motsvarar ungefär en procentenhet av alla skatteintäkter. Inte undra på att staden och Skatteverket intensifierat samarbetet inom övervakningen.Fusk med kvitton och bristande redovisning kostar samhället flera tiotals miljoner i året. Enligt den senaste rapporten om grå ekonomi i huvudstadsregionen har antalet anmälningar om misstänkta brott minskat samtidigt som en allt större del av förlorad egendom och pengar fås tillbaka. Det här förklaras med flera och systematiska granskningar. I slutet av juni uppgick summan till nästan 20 miljoner euro i Helsingfors.

Bakgrund
Grå ekonomi kostar mycket
  • Med grå ekonomi avses verksamhet inm en organisation där vissa lagstadgade skyldigheter som pensioner och arbetslöshetsförsäkringar försummas i syfte att undvika skatter och avgifter.

Sedan våren gäller att det är huvudentreprenören som betalar mervärdesskatten vilket förhoppningsvis skulle leda till minskat skattefusk. Tidigare var det de underleverantörer som var sist i entreprenadkedjan som skötte betalningarna.