Halloween-förberedelser Ilmi, John och Alva går i Toppans förskola som delar byggnad med Zacharias Topelius-skolan. Här är det dags för favoritsysselsättningen pyssel. Foto: Leif Weckström.

Oenighet om vem som ska leda dagvården

Ska Helsingfors daghem lyda under social- och hälsovården eller vara en del av bildningssektorn? Det är en fråga som tjänstemän och politiker som bäst slåss om.

De flesta andra kommunerna i landet har redan fört över sina daghem och förskolor till skol- eller bildningsväsendet, men inte Helsingfors. Hittills har det hetat att också Helsingfors tänker göra som de andra kommunerna i landet, bland dem Esbo och Vanda, och frångå tanken att daghemmen i första hand sysslar med socialvård.

Men socialdirektören Paavo Voutilainen vill att Helsingfors ska vara kärringen mot strömmen och har föreslagit att det inte ska bli någon flytt av daghemmen till utbildningssidan. I stället vill han grunda ett helt nytt ämbetsverk för dagvården som underställs den biträdande stadsdirektören för social- och hälsovård.

– Det hela är mycket märkligt. Motiveringen att barnskyddet fungerar bättre om daghemmen lyder under den sociala sektorn håller inte. I dag är det ofta skolorna som är bättre på att ta itu med sådana saker, säger socialnämndens ordförande Sirkku Ingervo (Gröna) som blev omkullröstad då nämnden tog ställning till frågan.

Flera personer som Hbl har talat med misstänker att det kan handla om att biträdande stadsdirektören Laura Räty (Saml) inte vill ge bort dagvården till biträdande stadsdirektören Tuula Haatainen (SDP).

Laura Räty vill ännu inte alls kommentera hur hon tänker göra med daghemmen.

– Som bäst bekantar jag mig med de olika alternativen och funderar på vilken modell jag ska föra fram. Avsikten är att frågan ska avgöras i år, säger Räty.

"Riskerar hamna på efterkälken"

Tidigare undervisningsministern, riksdags- och stadsfullmäktigeledamoten Sari Sarkomaa (Saml.), har länge jobbat hårt för att dagvården ska anslutas till undervisningen.

– Det är på alla sätt och vis den bästa lösningen, inte bara för barnets bästa, men också med tanke på vården och ur ekonomisk synvinkel sett. Det att det nu tycks finnas ett motsatsförhållande mellan social- och bildningssektorn, borde inte få inverka på Helsingfors beslut. Det vore synd om staden hamnar på efterkälken jämfört med andra kommuner i den här frågan, säger Sarkomaa.

Hon var själv med i våras och skrev in i regeringsprogrammet att dagvården överförs från social- och hälsovårdssidan till utbildningen.

På sin senaste partikongress tog också SDP beslut om att dagvården ska lyda under bildningssektorn. Men det är osäkert om Socialdemokraternas förtroendevalda i Helsingfors kommer att följa det beslutet då det blir dags att rösta om saken i stadsstyrelsen och fullmäktige.

Biträdande stadsdirektören för bildnings- och personalväsendet, Tuula Haatainen, som alltså skulle bli högsta chef för dagvården om den överförs till bildningssektorn, väljer att ligga lågt i frågan.

– Det är en hård politisk tvistefråga och jag tänker inte lägga mig i Laura Rätys beredning.
 

Skulle du ha något emot att dagvården underställs dig?

– Naturligtvis inte. Den svenska dagvården i Helsingfors har redan förts över till bildningssidan och där är man nöjd.

Socialdirektör Paavo Voutilainen, hur motiverar du ditt förslag om att dagvården ska få ett eget verk och stanna kvar under social- och hälsovårdens ledning?

– Det handlar om en pedagogisk-filosofisk målsättning. Vi tycker att den tidiga barndomen är så viktig att den har ett egenvärde i sig. Den ska inte ses som det första steget på en lång stig av lärande. En annan motivering är storleken på dagvårdssektorn i Helsingfors. Vi talar om en mycket stor enhet med 33 500 barn och 5 600 anställda. Budgeten ligger på 350 miljoner om året. Dessutom ska man minnas att vi sysslar vi med mycket mer än dagvård. Vi har lekparksverksamhet, familjedagvård och klubbar under oss.

Vad vill du säga till Sari Sarkomaa och alla andra som inte håller med din argumentering?

– Inte är vi så olika. Mitt utlåtande ska inte se som en stridsöppning, utan som ett nytt förslag.

 

Revirtvist

Utbildningsnämnden vill att dagvården förs över från Socialverket till Utbildningsverket.

Socialnämnden tycker annorlunda och vill hålla kvar dagvården under biträdande stadsdirektören för social- och hälsovårdsväsendet men ge den ett eget ämbetsverk.

Biträdande stadsdirektören Laura Räty presenterar sitt förslag för stadsstyrelsen den 14 november.

Före årsskiftet förväntas stadsfullmäktige avgöra frågan.

Om det grundas ett nytt ämbetsverk för dagvården i Helsingfors, kan den svenska dagvården, som vid årsskiftet gick samman med den svenska skolsektorn, bli tvungen att lämna skolsidan och gå samman med den finska dagvården.