Inga köer, ingen väntan. Hallen är tämligen tom mitt på en måndag. Turisterna flanerar runt och jämför priser, stamkunderna gör snabba beslut, de vet vad de vill ha. Foto: Leif Weckström.

Saluhallen stängs för ansiktsyft

Trängsel och trivsamt stök. Men bara på lunchtid då lunchgästerna fyller de små krogarna i Saluhallen. I slutet av nästa år stänger huset för renovering. Fasaden är i uselt skick och arbetena pågår minst 14 månader.

Solen tränger in genom de smutsiga takfönstren i Saluhallen och målar fina figurer på det tomma golvet. Mitt på en måndag är Saluhallen tämligen öde. Det är bara kring de små krogarna, som lockar med sushi eller soppa, som folk flockas för en snabb lunch.

Dofterna från fisk och ost, rykande färskt bröd och kryddor svävar över koncentrationen av krogar i främst den nordöstra längan, och stannar man upp och lyssnar, känns miljön smått internationell och nästan exotisk. Ryska, tyska, spanska, franska, sverigesvenska och ett och annat ord på japanska samt något odefinierbart språk från Asien.

– Det är hallen i ett nötskal. Vi har några kategorier som kommer, turisterna och de mångåriga och trofasta stamkunderna samt lunchgästerna som kom in efter den föregående renoveringen för ett par decennier sedan.

Det säger Tarja Tulirinta-Hongisto och tillägger att Saluhallen har en tämligen stor kundkrets.

– Men lördagshandeln och i synnerhet ruljangsen kring strömmingsmarknaden, allhelgonahelgen, fars dag, påsk och jul är vår bästa tid. Då myllrar det av folk, och saluhallen sjuder av liv och kommers.

Bröd i fjärde generationen

Tulirinta-Hongisto är boss i båset med bröd, bulle och bakelser som familjen Hongisto har drivit i Saluhallen sedan 1903.

Företaget är fortfarande i samma familjs ägo och hör till de äldsta i hallen. På väggen i båset hänger ett bröllopsfoto på Hilma och Lauri Hongisto. Året är 1918 och det unga paret ska ta över brödbutiken som Hilmas mor Matilda Heikkilä startade femton år tidigare.

Brödbutiken drivs nu av den fjärde generationen i familjen och någon tanke på att lägga av med anledning av renoveringen har ingen.

– Visst är det trist när hallen stänger för en lång tid och vi tvingas till ersättande platser. Åtminstone har Helsingfors stad lovat skaffa fram tillfälliga lokaler. Än så länge är det bara löften, någon har nämnt tält i stil med Salutorgets men på Skat­udden.

Tulirinta-Hongisto litar på att det ordnar sig och litar också på löftet från staden att de nuvarande företagarna får återvända utan att vara tvungna att konkurrera om sina butiker.

Hon medger samtidigt att Saluhallen ger ett lite sorgligt och ödsligt intryck mitt på en måndag.

– Många bryr sig inte om att komma under veckan och öppnar butiken bara på veckoslutet. Det ser trist ut och ger sken av att det går illa för Saluhallen. Åtminstone i mitt hyreskontrakt sägs att jag ska hålla öppet exakt under de tider som hallen är öppen. Annars kan jag vänta mig böter. Men det kanske inte gäller alla.

Kirsti Markkanen har sålt fjäderfä som kyckling, duva och gräsand samt kött av nöt, älg, ren och, i mån av möjlighet, hare i närmare trettio år.

– Vi har haft närmat i hallen långt innan begreppet blev trendigt.

Hon menar att renoveringen av hallen är av nöden men beklagar ovissheten när det gäller ersättande försäljningsutrymme.

– Ingen vill förlora sina kunder under den långa tid som hallen är stängd.

Projektet uppskjuts till 2013

På Partitorgets byrå för hallhandel säger hallchefen Timo Taulavuori att renoveringen blir både omständlig och dyr.

– Huset ska inte saneras till döds men varje tegelsten ska renoveras för hand. Saluhallen är kulturmärkt och förvandlas inte till en ny kopia på ett gammalt hus, säger han.

Egentligen skulle arbetena komma i gång redan nästa år men projektet är uppskjutet till 2013. Orsaken är att Helsingfors är världens designhuvudstad 2012. Man vill inte att en av Helsingfors mest värdefulla byggnader är stängd under ett år då staden ska locka designvänner från hela världen.

– Sedan pågår Saluhallens renovering 14 månader. Vi letar hela tiden efter ersättande lokaler så att företagarna i hallen ska ha en chans att fortsätta.
Kostnaderna för renoveringen beräknas till 5 miljoner euro.

 

• Saluhallen intill Salutorget är den äldsta av hallarna i Helsingfors.

• Saluhallen öppnade 1889. Före det pågick livsmedelskommersen i Helsingfors främst på torgen. Saluhallen byggdes för att få ordning på hygienen i hanteringen av livsmedel.

• Enligt instruktionen för hallen fick man saluföra kött, ägg, smör och trädgårdsprodukter i hallen. Fisken kom in först drygt tio år senare.

• Byggnaden är ritad av arkitekten Gustaf Nyström, som också har ritat bland annat Ständerhuset. 

• De två övriga hallarna i Helsingfors är Hagnäs hall och Sandvikshallen. Förr fanns också hallar bland annat på Kaserntorget, vid Stora Robertsgatan och Fjälldalsgatan.

• Saluhallen reparerades 1989 men då byggde man om interiören. Nu står fasaden inför omfattande reparationer.