Mikael Grannas. Foto: Kristoffer Åberg.

"Bara ett självständigt Sibbo kan trygga servicen"

Kommundirektör Mikael Grannas skriver i ett utspel på sin blogg att en splittring skulle kunna leda till sämre tvåspråkig service för invånarna.

Bakgrunden till debatten är Christel Liljeströms förslag till en kommunuppdelning av Nyland. För Sibbos del skulle kommunen delas mellan Helsingfors samt en kombination av Kervo, Träskända och Tusby.

Mikael Grannas skriver att enbart ett självständigt Sibbo kan säkra den tvåspråkiga servicen. Han är även övertygad om att ingen av grannkommunerna är intresserad av att utveckla Nickby på grund av de geografiska bekymren.

– Jag tror att det behövs lagstiftningsbaserade tvångsåtgärder innan Sibbo skulle vara berett att gå ihop med en större kommun eller splittras.

En splittring skulle kosta mer än vad det smakar, eftersom tidigare sammanslagningar tvärtemot intentionerna visat sig höja kostnaderna. Grannas har själv erfarenhet av liknande processer från sammanslagningarna i Åboland.

Han påpekar att kommunreformen kommer ta många år, och att ett första förlag borde framställas i december. Sedan har kommunerna tid att diskutera frågan. Ett beslut kommer förmodligen att tas under nästa kommunfullmäktigeperiod, och en eventuell splittring skulle i så fall ske senast den första januari 2017. De anställda har sedan i så fall ytterligare fem års anställningsskydd.

– De kommunanställda i Sibbo har inte något att oroa sig för.