Spretigt på torgprotesten i Helsingfors

De har inspirerats av vårens arabiska revolutioner, ungdomsprotesten i Spanien och Ockupera Wall Street-rörelsen i New York. Unga och gamla samlades i går till en torgprotest på flera orter i Finland.

Några hundra har hörsammat kallelsen på Facebook om ett torgmöte på Narinken i Helsingfors. Ordet var fritt och vem som helst fick greppa mikrofonen och säga sin åsikt om vad som helst i ungefär två minuter. På ett mycket ofinskt sätt fanns det en kontinuerlig ström av personer som ville tala inför folkmassan.

– I skolorna lär vi oss enbart teori och inte något praktiskt, ropar en uppenbart upprörd 16-årig ung man i mikrofonen.

Nästa talare är en äldre man som jämför kapitalism med cancer. På torgmötet finns såväl unga som gamla. En av åhörarna är en ung kille som står och tuggar på en smörgås och dricker ur en hälsodrycksflaska.

Det är en brokig skara människor som håller korta tal om just vad de tycker är fel eller viktigt i samhället. Ockupera Wall Street-rörelsen i New York har anklagats för att inte ha något enhetligt budskap. Här i Helsingfors verkar möjligheten till en gemenskap och att få tala om vad som helst vara det viktiga.

– Jag tror på en värld där demokratin fungerar bättre än vad den gör nu. Till exempel skulle jag själv vilja bestämma mer om de kommunala närtjänsterna i Helsingfors. Jag vill bli tillfrågad om en tjänst ska dras in eller utvecklas. Det känns som om jag inte kan påverka de här sakerna nu, säger Heikki Ketoharju.

Han vill inte kalla sig för arrangör av torgprotesten, men han har varit med och organiserat den här dagen. Heikki Ketoharju tror att många som kommit till torgmötet känner att ingen lyssnar på dem.

– Vi vill vara delaktiga i byggandet av Finland, men det får vi inte vara.

Människan, inte eliten
Demokratirörelsen i Spanien utropade gårdagen till en internationell aktionsdag. Syftet med torgmötena i Finland är att skapa ett nätverk av vanliga människor som får säga sin åsikt, i stället för den "korrupta eliten". Bland annat ska nätverket diskutera nedskärningar och eurokrisen.

– Det här kommer i sista stund. Vi måste ta upp de här frågorna, för ingen gör det åt oss, säger Nina på plats med barnvagn.

Enligt henne är dagens unga generation väldigt duktig på att skapa Facebookgrupper och trycka på gilla-knappen.

– Men de flesta finländare sitter ändå hemma och klagar i det tysta. Jag önskar att något stort ska ske i Finland för jag tror inte en dag av torgmöten räcker.

I går ordnades det också torgmöten i Tammerfors, Åbo, Borgå, Hyvinge, Lahtis, Kuopio, Uleåborg, Jyväskylä, Joensuu, Kemi, Idensalmi och Kihniö. Utomlands ska det ha ordnats protester i över 80 länder och 1 000 städer.

Det gick rykten om att deltagarna i Helsingfors och Tammerfors tänkte övernatta på torgen.