Foto: Vidar Lindqvist

Slow Food i rasande takt

Den stora matfestivalen släpper loss i Fiskars i morgon, med mat för både kropp och själ.

– Under hela året pågår ett mullvadsarbete som kulminerar i matmarknaden, säger ordföranden för Slow Food Västnyland Diana Nyberg-Lindholm.

Marknaden ordnas nu för andra gången och det har hänt mycket sedan föreningen Slow Food Västnyland etablerades.

– Vi jobbar för att hitta nya vägar mellan konsumenter och producenter och för att öka omfattningen av närproducerad mat. Under den första marknaden i fjol ställde drygt fyrtio producenter upp, nu är de närmare sjuttio.

Diana Nyberg-Lindholm säger att många producenter lider av brist på självförtroende och för säkerhets skull har valt att odla på kontrakt med större inköpare.

– Man har varit rädd för att inte få avsättning för sina produkter och ordentligt betalt. Det är svårt att vara liten, så nu gäller det att skapa nätverk och peppa varandra. Tiden är mogen. Konsumenterna ställer krav och vill ha närproducerat och helst ekologiskt, så det finns en marknad.

– Det finns kanske inte riktigt så mycket närproducerat som man skulle önska sig, men bara man koordinerar och styr sin odling mot det, så finns det kapacitet att växa.

Man har gått in för ett samarbete med yrkeshögskolan Novia som kallas Bra mat i Västnyland och Slow Food arbetar också på att i Västankvarn få använda en tillverkningslokal, som fyller hygienkraven. Den kan små producenter hyra in sig i för någon dag eller vecka och tillreda sina produkter. Alla kan ju inte satsa på egna kök.

Tills vidare har Slow Food Västnyland fått finansiering av olika fonder, men Diana Nyberg-Lindholm hoppas att de elva kommuner som är involverade tillsammans skulle kunna bidra till att finansiera en producentkoordinator som kan arbeta året om.

– Hittills har det mesta gjorts med frivilliga krafter. Framför allt styrelsen lägger ner mycket arbete på att främja närmatstänkandet och Slow Food-filosofin.

Brödet blir eko

Hennes företag, Backers Baker i Ekenäs, som är ett familjebageri, sadlar nu också om och blir ekologiskt över hela linjen.

– Vi försökte redan på 1990-talet gå över till det, men då var tiden inte mogen ännu. Nu tror vi att det är dags, säger Diana, där vi sitter i det lilla kaféet i samband med bageriet.

Hon spanar ut genom fönstret.

– De nya förpackningarna borde komma när som helst.

Det är mycket som skall ställas om när man ändrar produktionen.

– Det är inte lätt att hitta alla ekologiska råvaror och det blir dessutom dyrare. Men vi kommer inte att ta ut det på brödpriset, utan kör med mindre marginal i stället. För ett så här litet bageri med sex anställda är det ändå de fasta kostnaderna som blir mest kostsamma, säger hon.

Diana Nyberg-Lindholm anser att man ibland i onödan höjer priset för att någonting är ekologiskt producerat.

Backers Baker har en årsomsättning på omkring 500 000 euro. De kör ut bröd till en stor del av södra Finland och säljer också till stora kedjor som S och K.

– Maltbrödet är vår främsta produkt. I samband med omställningen döper vi om den till skärgårdsbröd.

Medan vi pratar pågår knäckebrödsbak i bageriet. Det är ett hantverk från början till slut. Först kavlas degen ut, sedan görs hålen och därefter tar man ut degen med form och lägger bröden på plåt. Här är det teamwork som gäller.

– Vi använder 50 procent spelt, 25 procent råg och 25 procent vete, förklarar Olle Lindholm.

Spelten som är en stenåldersspannmål och nästan helt glömdes bort när andra sädesslag som gav stora skördar kom in i bilden, har många goda egenskaper. Den innehåller mycket mineraler och antioxidanter.

– Det sägs att Alexander den store matade speltgröt i sina soldater när han skulle erövra världen, berättar Anders Lindholm.

Slow Food matmarknaden i Fiskars, lördag och söndag kl. 10–16.

Se närmare www.slowfoodvastnyland.org