Skavabölen tyttö. Jag bor i Skavaböle, men bara i talspråk. Annars heter det Hyrylä, säger Sonja Haapamäki. Foto: Tor Wennström

Utdöda svenska ortsnamn väcker debatt

Det svenska namnet för Hyrylä, Skavaböle, ansågs vara utdött år 1984. Forskningscentralen för de inhemska språken ger snart ut en uppdaterad förteckning och funderar nu över om någon fortfarande använder det gamla namnet.

Då Hbl här om dagen skrev om Hyrylä i Tusby centrum reagerade läsare och påpekade att det heter Skavaböle. "Använd gamla svenska ortnamn" och "Husis håller sakta men säkert på att förfinska ortnamn" var kommentarerna. Det är inte första gången som det hettar till då gamla svenska namn förbises.

– Vi har den principen att vi försöker ta livet av så få namn som möjligt. Men det är ingen poäng att använda gamla svenska namn om ingen vet vilken ort de syftar på, säger Leila Mattfolk på Forskningscentralen för de inhemska språken, Focis.

Focis ger rekommendationer för hur orter ska benämnas. Skavaböle begravdes i den färskaste utgåvan av förteckningen Svenska ortnamn i Finland som härstammar från 1984. Då en ny reviderad upplaga nu är under arbete diskuterar Leila Mattfolk med sin expertgrupp bland annat om Skavaböles eventuella återuppståndelse. Frågan är om det svenska namnet har börjat användas flitigare nu tack vare filmen Skavabölen pojat.

Lever vidare på finska
Kristian Slotte som sitter i Helsingfors stads namnkommitté är också med i den expertgrupp som ska enas om vilka ortnamn som rekommenderas i svenskt språkbruk.

– Ska vi avstå från Skavaböle trots att det lever vidare på finska? I så fall innebär det ju i teorin att till exempel filmen Skavabölen pojat inte har något med det svenska att göra. Det svenska arvet i Finland är ingalunda något förbehållet finlandsvenskar, utan det är också ett arv för finskspråkiga.

Kristian Slotte konstaterar precis som Leila Mattfolk att något slutgiltigt beslut om Skavaböles framtid inte har fattats.
– Personligen lutar jag mot att vi återinför den svenska rekommendationen att skriva Skavaböle för finska Hyrylä, säger Kristian Slotte.
– Vår uppgift är inte att försöka återuppliva gamla ortnamn utan att spegla de som används, säger Leila Mattfolk.

Hbl gjorde ett nedslag i Skavaböle för att pejla läget bland invånarna. Läs mer i söndagens Hbl.