Foto: Benjamin Suomela. Ägaren till tiorumsvillan på Brändö vill inte släppa in pressen. Hitlerkopplingen är ingen bra reklam, anser han.

Hitlerarkitektens hus på Brändö till salu

Ett sällsynt spännande objekt bjuds just nu ut på fastighetsmarknaden i Helsingfors. Den slottslika villan på Lars Soncks väg 8 på Brändö ruvar på en färgstark historia.

Den vita villan som skymtar fram bland trädkronorna är något av en främmande fågel i villastadsdelen. Villan bjuds nu ut för 5‑250‑000 euro. För det får man 10 rum, gårdskarlsbostad, garage och ett båthus på sammanlagt 868 kvadratmeter.

Invändigt består villan av ståtliga rum med bland annat tidstypiska bjälkar i taken.

Villan ritades av den tyska arkitekten Otto Firle, som var en av medarbetarna till Hitlers favoritarkitekt Albert Speer. Firle var med om att förverkliga flera av Hitlers storstilade projekt i Berlin och han ritade bland annat Lufthansas logo.

Huset på Brändö byggdes av Otto Ehrich (1897–1988). Ehrich var en något kontroversiell person, stridsflygare, känslig akvarellist, men också affärsman och skeppsredare. Han hade efter en karriär som bland annat flyglärare i Bulgarien emigrerat till Finland 1936 där han förlovade sig med en svenska.

Familjen Ehrich hann inte njuta länge av sin stora villa innan man efter fortsättningskriget tvingades fly till Sverige. I fredsförhandlingarna överläts huset, liksom alla tyskägda fastigheter i Finland, till Sovjetunionen.

Den sovjetiska handelsrepresentationen var inhyst i huset från 1946 till 1971 när Sovjetunionen sålde huset till en finsk köpare. Sedan dess har huset bytt ägare fyra gånger och är för närvarande i utländsk ägo.

Otto Ehrichs son, den kända svenska industridesignern Hans Ehrich, har gjort anspråk på huset, men från finländsk sida har man konsekvent avslagit alla anspråk från tyskättlingar som försökt återfå sina släkters förlorade egendomar.

Bland annat Vanajanlinna (senare Sirolainstitutet) är en annan känd fastighet som byggdes av en tysk, industrimannen Willy Daug.

Otto Ehrich koncentrerade sig efter flykten från Finland på sin konst och bodde i Ascona i Italien, i München, Barcelona och Rom. Somrarna firade han i Österlen i Sverige där han också är begraven