Foto: Läsarbild/Patrick Wikblad

Polisen tömde socialcentret i Fiskehamnen

De romer som Helsingfors stad tidigare i dag vräkte från socialcentret Satama samlades utanför dagcentret Hirundo på Svalbobrinken i Sörnäs.

– Aktivister och romer står på gatan och stoppar trafiken, en del av dem står på gräsmattan invid. Jag ser sju polisbilar parkerade här bredvid. Det är en konstig stämning. Aktivisterna skanderar och fattiga romer talar i sina dyra telefoner. Staden påstår att man för tre veckor sedan satt upp lappar på finska, engelska och rumänska om att romerna måste flytta. Men inga tolkar fanns på plats under vräkningen, sade Hbl:s utsände Annika Rentola.

– Det här är rasistiskt ofredande. Att säga att romerna vräks för sin egen säkerhets skull är skrattretande. I sitt hemland bor romerna inte bättre än i Helsingfors, säger Eetu Virén från nätverket Fri rörlighet i ett pressmeddelande.

Vid halvniotiden i morse tömde ett tiotal poliser byggnaden och såg till att inga obehöriga inkvarterat sig där. Samtidigt började staden riva huset. Enligt polisen vräktes 30-40 romer ur lägret.

– Staden har erbjudit campingområdet i Rastböle som övernattningsalternativ, även om de är medvetna om att de fattiga invandrarna inte har råd med det, skriver aktivisterna från socialcentret i ett pressmeddelande.

– Helsingfors stad har utan resultat försökt vräka de som bor i lägret vid socialcentret flera gånger de senaste två åren. Man har uppmanat oss att köra bort invandrarna för att vi ska få stanna i socialcentret längre. Det är moraliskt förkastligt att bevara sin egen position på bekostnad av någon annans.