Nödinkvartering. 30-40 romer samlades på Senatstorget på tisdagskvällen. Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

De vräkta romerna har slagit läger på Senatstorget

Invånarna i socialcentret i Fiskehamnen vräktes i morse. I dag på kvällen slog de läger på Senatstorget.

Vid 18-tiden på kvällen samlades ett tjugotal romer, mest kvinnor och barn, på Senatstorget där medlemmar ur Fri rörlighet och de romska konstnärernas nätverk i Finland börjat resa ett stort, grönaktigt tält.

– Stadens agerande gör en alldeles mållös. Romernas situation är nu lika usel som för fyrtio år sedan när vi sparkades ut ur varje stad vi kom till. Våra mänskliga rättigheter respekteras inte inom EU. Det här är en fredlig demonstration som anmälts till polisen på förhand och vi kommer att stanna på torget hela natten, säger musikern Kyösti Roth, aktiv inom konstnärsnätverket.

Polisen har en helt annan syn på saken. Överkommissarie Juha Hakola säger att man under inga omständigheter kan tillåta att någon slår upp tält på Senatstorget.

– Det har ingen betydelse om saken anmälts på förhand eller inte. Det är förbjudet att slå läger på stadens område och det här måste respekteras. Vilket är nästa steg? Lägereldar?

Sex utryckningsfordon anlände till torget och polisen följde noggrant med romernas och aktivisternas förehavanden. Då Hbl kommer till platsen håller aktivisterna på att resa ett tälttak. En poliskonstapel ingriper och sätter resolut stopp för företaget.

– Skrattretande. Det finns ju inget ställe för romerna att vara på, så vi stannar kvar här med eller utan tält, säger aktivisten Sini Pöyhönen uppjagat.

Senare gav polisen trots allt aktivisterna tillstånd att resa ett tälttak. Vid 21-tiden på kvällen var romerna och aktivisterna fortfarande fast beslutna att stanna kvar på torget hela natten.

Polisen har inte för avsikt att köra bort romerna från torget, men fler tält kommer inte att tillåtas.

En romsk kvinna som kallar sig Regina förklarar med hjälp av en tolk att hennes och de andra romernas situation är mycket svår, eftersom få av dem hade någon reservplan för att skaffa sig tak över huvudet.

– Staden borde tillhandahålla åtminstone ett ställe dit de som inte har någonting alls kan vända sig. Inte bara för romer förstås, utan för vem som helst, säger hon.