Ett Guggemheim museum hit? Skatudden har nämnts som en potentiell plats. Foto: Hbl-arkiv/Niklas Tallqvist.

Guggenheim väcker känslor i politiken

Samtidigt som Helsingfors räknar med högre arbetslöshet, ökande utgifter och neddragningar inom vården, förbereds kalaset för det nya museet. Så här tycker de politiker som Hbl har talat med.

Paavo Arhinmäki
(VF), kultur- och idrottsminister:

– Det är väldigt svårt att ta ställning till det här projektet innan vi vet mer. Jag är personligen positiv till att det finns mycket kultur och vacker arkitektur i våra städer. Det har dock inte kommit någon förfrågan till utbildningsministeriet om att vi skulle finansiera det nya Guggenheimmuseet.

– Jag är dessutom tveksam till den här franchisemodellen som Guggenheim innebär. Vem är det som kommer bestämma över inriktningen, och kommer det nya museet verkligen att komma finsk kultur och finska konstnärer till godo? Vi har redan många stora konstsatsningar på gång i Finland. Det får inte bli så att Guggenheim slukar hela budgeten från andra konstprojekt och museer.

– Om jag har förstått det hela rätt så är ett Guggenheim inte bara en kulturell fråga, utan handlar mycket om turism och ökad handel. Frågan är om det verkligen lockar så många turister att det är värt pengarna.

Laura Kolbe
(Centern), ledamot Helsingfors stadsfullmäktige:

– Alla huvudstäder och stora metropoler behöver kultur, och vi stödjer den här satsningen. Staden har stora konstsamlingar, men få bra lokaler att visa dem i. Jag ser ingen konkurrenssituation till de museer som redan finns. Jag hoppas att det blir ett levande samarbete mellan till exempel Kiasma och Guggenheim.

– Det är klart att vi lever i hårda tider, och när det rör sig om stora summor pengar väcker det känslor inom politiken. Men det är bara populism att ställa kultursatsningar mot vård och välfärd, eftersom det är helt olika sektorer. Konsten stjäl inte från vården. De har olika poster i budgeten och vi ska ha båda.

– Det brukar knorras en del när staden satsar på sådana här stora projekt, men när byggnaderna väl står där är det få som klagar. Immateriella värden som glädje, skönhet, urbanitet, som ett museum av det här slaget ger, är svåra att sätta en prislapp på. Guggenheim skulle kunna bli en turismmagnet.

Sture Gadd
(Sfp), ledamot Helsingfors fullmäktige:

– Det är klart jag tycker det är trevligt med ett skrytbygge som drar blickarna till Helsingfors, och hoppas att det skänker glans och ära åt staden på samma sätt som till Bilbao och New York. Men när republiken och staden går mot dåliga tider kan man fråga sig om det inte är lite lättvindigt att satsa hundratals miljoner. Är det värt det? Det är många som låter sig bländas när de tittar på de fina bildbroschyrerna.

– Det finns en slösaktighet i staden, och man lånar en massa pengar. Kostnaderna för denna typ av projekt har dessutom en tendens att skjuta i höjden. Konstmaffian som driver det här projektet har inget behov att sätta rätt prislapp. Jag vill gärna profilera mig som den kritiska typen – skrytbyggen är inget för oss.

Harry Bogomoloff
(Saml), stadsfullmäktigeordförande Helsingfors:

– Idén är utmärkt, men man måste reda ut finansieringen. Vilka ska vara med och betala, Helsingfors, kranskommunerna, och eller staten? Man måste också reda ut placeringen av museet tillsammans med Guggenheim. Man kan inte bara ge carte blanche. Jag vill se den slutgiltiga prislappen.

– En annan fråga som måste lösas är vad som händer med Kiasma. Det är en fruktansvärt ful byggnad, enligt min subjektiva mening, men kanske kan man göra om det till det nya centrumbiblioteket.

–Guggenheim-projektet drivs med en viss fartblindhet. Jag vill se alla korten på bordet innan ett beslut tas, så att det inte blir skattebetalarna som får stå för hela kalaset. Det är klart att det kan sticka folk i ögonen när staden drar ner på välfärden, men sådana här motsättningar vad man ska prioritera kommer alltid att finnas.

Päivi Lipponen
(Sdp), riksdagsledamot:

– Jag gillar verkligen museer, och det här är ett intressant projekt. Vi behöver fler spännande museer för att locka turister. Helsingfors är känt för sin arkitektur och det här blir ett bra komplement.

– Guggenheim har ett bra varumärke, och säkert kan det locka privata finansiärer, utöver stöd från Helsingfors och staten.

– Även om det verkar som att vi går mot hårdare tider, så kan vi inte sluta att satsa och planera för framtiden. Det hjälper inte att bara spara och dra in på resurserna. Guggenheim kan generera ett ökat antal turister, vilket kan skapa tillväxt.

Tuula Haatainen
(Sdp), biträdande stadsdirektör:

– Jag tycker det är positivt att Helsingfors är med om kampen att få hit en internationell institution som Guggenheim-museet. Förväntningarna är stora på projektet, men vi inväntar utredningen i slutet av året. Det finns många frågor kring finansiering, placering, och vilka effekter det skulle få för staden. Men helt klart det skulle det kunna ha en positiv inverkan genom att skapa jobb, samt locka hit turister.

– Vad jag har förstått har förhandlingarna gått bra, och att folket bakom Guggenheim är seriöst intresserade av att få etablera sig i Helsingfors. Jag tror inte de skojar med oss.