Stor portion matglädje över hela Helsingfors

Våfflor genom fönstret, senapsnjurar i skenet av ett stearinljus eller ett saft- och godiskalas vid sandlådan? Helsingfors fylldes för en dag av tillfälliga kockar.

De Helsingforsbor som ville få sig en smakbit på stan i går skulle vara snabba. Maten på Restaurangdagen hade en strykande åtgång.

Nedan kan du läsa recensioner av fyra restauranger.

Kungligt kafferep yesyesyes

Restaurang: Kakkupalatsi
Plats: Arbisparken vid Dagmarsgatan/Museigatan
Mat: Morotskaka, blåbärspaj, pumpamuffins, prinsesstårta, brownies, cupcakes,
I glaset: Kaffe och saft.

Ett sockersött prinsesskalas för smygrojalister och andra kakmonster. På menyn fanns Madelenes mumsiga piroger, Margrethes mangokaka, Pippas pepparkakor, blåblodig blåbärspaj och prinsessans bulle direkt från ugnen. Recensentens favorit var Williams vilda cookies – lagom knapriga, lagom kletiga. Dessa sköljdes ned med prins Daniels sista droppar. En euro per kakbit. Avlappnat och barnvänligt.

Rejält och bubblande yesyesyesyes

Restaurang: SEIS – Suomalaisin eväin ilmasto säästyy (ung. Stopp – med finsk matsäck sparar vi på klimatet)
Plats: Klimatinfon i Sanomahuset
På tallriken: Blomkålssoppa och nässelsemlor, ugnsrödbetor med rucolapesto, potatis med persiljepesto, korntabbouleh med zuccini samt Linzertårta med krusbär.
I glaset: Mousserande bladvin och saft

Kön till kocken Kirsi Parkkinen i Sanomahuset är inte olidligt lång. Men sengångare göra sig icke besvär. De 40 planerade måltiderna säljs slut i ett nafs. Femtio minuter efter startskottet har vi rensat tallrikarna och de matsugna som anlänt tvingas gå någon annanstans. Temat för den här popuprestaurangen är klimatsmart mat med finska råvaror. Den smakrika blomkålssoppan serveras med nässelsemlor som sist och slutligen ser mera spännande ut än de smakar. Till den här rejäla portionen hör också rödbetor, potatis och fyndig korntabbouleh. Efter den läckra Linzertårtan som avslutning räcker mättnadskänslan i många timmar. Lyxfaktorn stiger när man får skölja ned käket med alkoholfritt bubbel gjort på vinbärsblad. Sju euro är inte pjåkigt för den här menyn.

Pajer i parken yesyes

Restaurang: Kurrepartion Karhupuistokekkerit.
Plats: Björnparken i Berghäll.
På tallriken: Mozzarella-, kyckling- och laxpaj, samt smörgåstårta.
I glaset: Iste.

– Ursäkta, fröken kypare! Det kryper en myra på min tallrik.
Det har sin charm att dinera i parkgräset. Björnparken i hjärtat av Berghäll har förvandlats till en urban pajrestaurang. Men förvandlingen är temporär. Portionerna, som skulle räcka en hel eftermiddag, tar slut på 45 minuter.
Fotograf Suomela uppskattar chilin i smörgåstårtan, men efterlyser en gnutta salt och tappar aptiten när en bit aluminiumfolie uppenbarar sig i maten. Skribent Finnäs ger plus för det hemgjorda isteet, men låter sig inte övertygas av försöket att blanda fisk och svamp i en paj.
Trevnadspoängen blir höga, även om maten inte når några större gastronomiska höjder.

Hamburgare vid havet yesyesyesyes

Restaurang: Bubbling BurgerBar
Plats: Eirastranden
På tallriken: Hamburgare på biff av nöt, cheddarost, marinerad rödlök, satgurka, tomat, vattenkrasse och hemlig sås/örtig rödbetsbiff, marinerad rödlök, grillad halloumi, vattenkrasse och hemlig vitlökssås/grillade jätteräkor, sesamfrön, tomat, chili, vattenkrasse och hemlig wasabisås. Klyftpotatis med vitlöksaioli.
I glaset: Bubblande fruktbål

Av hundrameterskön att döma ett av gårdagens populäraste hak. Valet stod mellan den japanska wasabihamburgaren, den traditionella amerikanska och vegevarianten. Smaklökarna tackade i alla fall för det traditionella fegisalternativet. Plus för DJ och havsutsikt, minus för den långa kön. 7 euro per munsbit.