Foto: Colourbox

Polisen vill stänga krogar som bedriver sexhandel

Polisen vill se ett slut på handeln med sexuella tjänster på restaurangerna i centrala Helsingfors. Det finns två nattklubbar där sexhandel bedrivs helt öppet, uppger polisen.

Kommissarie Jussi Huhtela säger att det borde vara möjligt att dra in utskänkningsrättigheterna för restauranger som inte ingriper i sexhandel som pågår i lokalen. Han säger att frågan ska diskuteras med Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira inom den närmaste framtiden. Sexhandel på allmän plats är förbjuden i ordningslagen.

I Åbo finns det enligt polisen inga restauranger som har problem med öppen sexhandel, medan fenomenet förekommer i Tammerfors.
Det är nästan bara i Helsingfors som sex säljs ute på gatan. Huhtela säger att verksamheten lugnat sig efter upprepade tillslag. Både prostituerade och kunder har fått böter.

Huhtela bedömer att det finns 10–15 prostituerade som arbetar på gatorna i Helsingfors centrum. Främst handlar det om sexarbetare från Afrika och länder i före detta Sovjetunionen, säger Huhtela. Finländare däremot erbjuder sina tjänster på webben.