HBL/Kristoffer Åberg

"Gult band betyder inget fysiskt våld"

Fram till måndag erövrar ett liverollspel om flyktingproblematik Glaspalatsets innegård. – Det är det längsta spelet jag någonsin varit med om, säger "Mahmoud".

Mahmoud och Mohammad är i färd med att sätta upp sitt tält på innergården i centrala Helsingfors och finslipa sin utstyrsel.

- Det är nog mjäkigt att sticka hem mitt i spelet säger Mohammad, som egentligen heter Janne Andberg.

- Men det är nog helt galet att hålla på med det här i två dagar, säger han med ett smil och skakar på huvudet.

Oftast varar ett liverollspel i ungefär fem timmar, ibland till och med en hel dag. Men sällan i två dygn. Öldrickarna på Mbars terass stirrar förundrat när det sakta men säkert börjar välla in allt fler spelare, utklädda som afghaner, vakter och civila. En tjej sitter inne i sitt tält och trycker en koran mot kinden.

Mika Kedrin har fått rollen som Mahmoud.

- Det är tio år sedan jag spelade i ett liverollspel sist, men min kompis är med och arrangerar så därför ville jag ta del i det hela.

Ohållbar limbo

Tanken bakom liverollspelet, Dublin2, är att uppmärksamma hur det är att vara flykting och intrasslad i det europeiska flyktingsystemet. Innegården är omformad till att efterlikna ett ställe som till exempel de ökända lägren på den italienska ön Lampedusa.

Varje år fastnar tiotusentals flyktingar vid de europeiska yttergränserna, ofta i olidliga förhållanden utan vetskap om vad framtiden kommer att föra med sig.

Även om temat är tungt så är stämningen uppslupen. Mika och Janne har båda läst in sig på sina roller.

- Igår hade jag en riktig festmåltid och mumsade i mig allt från gris till glass, skrattar Janne.

Det blir hårda bud för dem som spelar muslimer - som bäst är det ramadan.
- Jag tror att det blir en erfarenhet, konstaterar Janne.

Så äkta som det går

Mika, som så småningom börjar vänja sig vid att bli Mahmoud, visar upp spelpengarna som används för att köpa saker inne i spelmiljön. Till exempel apelsiner, mat, knark eller tjänster.

På sin vänstra arm har han ett orangefärgat band.

- Orange betyder att man är aktivt med i spelet, gult betyder att man inte får röra spelaren - man går inte med på till exempel fysiskt våld.

När huvudet inte längre klarar av att vara Mahmoud får han gå in på den lokala baren Walkers, som är spelarnas basläger. Där får man pusta ut och samla krafter.

Har han tagit med sig böcker eller annat för att hålla sig sysselsatt under veckoslutet?

- Nä, jag litar på att spelet nog utvecklas till den grad, och min karaktär, att det knappast blir tråkigt, säger han medan han rullar en cigg.
Det finns som tur inte på listan över saker som hans karaktär inte får göra.

Liverollspelet som pågår hela veckoslutet är öppet för alla - ifall du vill vara med är det bara att gå och ta en titt!