Grönt och fint. Ksenija och Alen Hasanovic från Kroatien är nöjda med Helsingforsvistelsen och tycker inte staden är särskilt dyr jämfört med andra nordiska städer.

Upplev dyra Helsingfors gratis

Även om Helsingfors ofta listas som en av de dyraste städerna i Europa finns det en hel del att se och göra gratis. Nästa år kan också gratis cyklarna vara tillbaka.

Eeva Ruuska på Helsingfors stads turistinformation är van vid att dela ut gratistips åt resenärer, främst åt unga interrailare men också vanliga Helsingforsbor som vill höra sig för om vad de kan göra i sin hemstad.

– Många blir fortfarande överraskade att höra att stadsmuseets alla museer har fritt inträde, säger Ruuska.

I stadsmuseets sju olika museer ingår bland annat Stadsmuseet, Sederholmska huset och Villa Hagasund. Många av de större museerna har en gratisdag per månad.

De musikintresserade hittar många gratiskonserter under sommaren. I Esplanadparken och i Alpparken ordnas utomhuskonserter hela sommaren.

– Tempelkyrkan har piano- eller stråkkonserter för besökare varje dag, och Domkyrkan och Berghälls kyrka har gratis orgelkonserter, säger Ruuska.

Parker och stränder

En annan sommaraktivitet Ruuska tipsar om är alla parker och stränder. Varför inte prova på gratis parkgymnastik? Eller gå på stadspromenad. Turistinformationen har låtit trycka en ny broschyr, Helsingfors till fots, som kom i pappersversion i början av juli.

– Så är det ju nästan gratis att åka till Sveaborg. Många utländska turister frågar oss när borgen är öppen och vad inträdet kostar, men det kostar ju inget mer än färjbiljetten dit.

Sveaborgsfärjan är också ett billigare alternativ än turistbåtarna för att se staden från havet. Treans spårvagn är redan en etablerad del av turistandet i Helsingfors och i år har kulturspårvagnen på linje fem varit mycket efterfrågad. För en utsikt från höjden kan man ta sig till Borgbacken där både inträdet och panoramatornet är gratis.

Sevärdheter som inte kostar något är också hallarna vid Salutorget eller i Hagnäs, och gratis är det också att vandra runt i Designdistriktets butiker och gallerier utan att köpa något. Och för de arkitektintresserade erbjuder Helsingfors många gratissevärdheter.

– Här finns förstås många Alvar Aalto-byggnader, och förutom kyrkorna är också en del bibliotek intressanta för arkitekturens skull, till exempel Richardsgatans bibliotek. Och plattformen Laituri erbjuder bra information om hur Helsingfors kommer att förändras i framtiden.

Cyklarna är saknade

Också många av de populäraste turistattraktionerna i Helsingfors är gratis, som Tempelplatsens kyrka och Sibeliusmonumentet. I Sibeliusparken står flera busslaster med turister och fotograferar sig vid monumentet. En del testar förstås om huvudet ryms i något av rören.

Ksenija och Alen Hasanovic från Kroatien har tagit sig till parken med spårvagn och är mycket nöjda med kollektivtrafiken i staden. De blir ännu mera imponerade när de hör att de kan ta sig ut till Sveaborg med samma biljett.

– Jag såg en reklam för en båt som tog 20 euro av och an, säger Ksenija.

De är på en resa i alla nordiska huvudstäder. I Helsingfors har de främst promenerat, och tittat på bland annat Salutorgets marknad, några kyrkor, järnvägsstationen och Kiasma.

– Här är väldigt rent och fint och grönt, säger de. Men ganska tyst.

Det enda de saknar är ett par cyklar att hyra.

– Vi läste om dem, men har inte hittat dem någonstans.

Det beklagar också Eeva Ruuska. Det är många som frågar efter cyklarna, en tidigare gratistjänst som kunde lånas mot en pant på två euro.

– Jag hoppas verkligen vi har cyklar nästa år igen, säger Ruuska.

HÄR ÄR DET FRITT INTRÄDE:

  • Promenera: Turistbyrån delar ut en Helsingfors till fots-karta med fem promenadrutter, Helsingfors universitets konsthistoriska institution ordnar konstvandringar i universitetets byggnader, och byggnadsverket ordnar naturutflykter till parker och grönområden.
  • Natur: Blåbärslandet och Sand- udd har fina badstränder, Centralparken erbjuder riktig skog så gott som mitt i stan, och i bland annat Hesperiaparken ordnas gratis parkgymnastik.
  • Museum: Förutom stadsmuseet har bland annat Kulturmuseet, Päivälehtimuseet, galleria Tomtebo och Kulturernas museum fritt inträde. Stadens konstmuseer i Tennispalatset och i Mejlans är gratis på fredagar, Nationalmuseet gratis tisdagskvällar, Naturhistoriska torsdagskvällar, Kiasma första onsdagskvällen i månaden.
  • Förutom kyrkorna är Sandudds begravningsplats värd ett besök vilken årstid som helst.