Foto: Andreas Koivisto

Mynt ger hopp om fynd

Trots att arkeologerna bara har röjt upp på området och grävt några provgropar har de redan hittat en keramikskärva från 1600-talet och ett svenskt guldmynt från 1799.

– Vi hade inte trott att vi skulle hitta något så här fort så det verkar lovande, säger utgrävningsledaren och arkeologen Andreas Koivisto.

I Mårtensby i Vanda på tomten Lillas inledde arkeologer i går en utgrävning som ska pågå till mitten av september.

I området bodde köpmannen Göran Bonde på 1500-talet. Historiska källor är detaljerade om hans handelsresor till Tallinn och arkeologerna hoppas nu hitta fynd från hans resor som redan finns omnämnda i dokument.

– Vårt mål är att kombinera arkeologi med de historiska källor som finns om bosättningarna här.

Förutom Göran Bondes handelsresor har utgrävningarna fler kopplingar till Estland. Projektet, som stöds av EU, är nämligen ett samarbetsprojekt mellan Vanda stad och Padis kommun i Estland.

– År 1351 nämns Vandas historiska namn Helsinge för första gången i ett dokument då Padis kloster fick laxfiskerättigheterna i forsarna.

Flera av de finska arkeologerna har varit i Padis och hjälpt till med utgrävningar där i sommar. I början av augusti kommer estniska arkeologer från Padis och deltar i utgrävningarna i Mårtensby.

Före 1500-talet finns inga historiska källor som skulle bevisa att någon tidigare bosättning funnits på området. Arkeologerna hoppas ändå hitta bevis på detta.