Bild: Wikimedia Commons.

Vandas stadsdirektör bor hos gunstlingfirma

Stadsdirektören i Vanda, Jukka Peltomäki (SDP), har starka band till arkitektbyrån vars hus han bor i, rapporterar Helsingin Sanomat.

Helsingin Sanomat frågar sig om Peltomäki utnyttjat sin position till att främja arkitektbyrån Forma-Futuras intressen i Vanda.

Arkitektbyrån har bland annat fått det stora uppdraget att planera det kommande köpcentret i Marja-Vanda. Dessutom är Forma-Futura indirekt stadsdirektörens hyresvärd.

Peltomäki har bott i hyresbostaden, en höghuslägenhet i Myrbacka, i 16 år. Lägenheten ägs av arkitekt Leila Tuominens firma FF Sijoitus Oy.

Tuominen äger också den stora arkitektbyrån Forma-Futura, som planerat tiotals omfattande byggen i Vanda under de senaste åren. Enligt Helsingin Sanomat finns det sedan länge mycket starka kopplingar mellan Peltomäki och Forma-Futura.

Peltomäki förnekar att han skulle ha gynnat Forma-Futuras projekt i Vanda. Han säger att han inte missbrukat sin ställning som stadsdirektör på något sätt.

Ändå planeras till exempel det stora köpcentret som ska byggas i Marja-Vanda av just Forma-Futura. Enligt Helsingin Sanomat går arkitektfirman och Peltomäkis kontakter tillbaka till 1980-talet, då Jukka Peltomäki lanserade idén om Marja-Vanda.

Redan vid den här tiden var Peltomäki en av de mest inflytelserika politikerna i Vanda. 1992 lämnade han plötsligt Finland och kommunpolitiken på grund av stora personliga skulder, men återvände ett par år senare. Orsaken var att han fick jobb på Forma-Futura, som jurist och projektutvecklingsledare. Det var också då han flyttade in i arkitektbyråns lägenhet. 

Peltomäki uppger nu att han antagligen kommer att flytta ut ur sin nuvarande lägenhet. Han betonar ändå att han hela tiden betalat en skälig hyra för bostaden.