Foto: Kristoffer Åberg. Jimi Kettunen blandar ihop drinkar av supermat vid Cocovis bardisk inne i Ruohonjuuri.

Närproducerat och ekologiskt allt populärare

Det har blivit allt mer populärt att handla ekologiska och närproducerade livsmedel. I alla fall om får tro de ekologiska handlarna. Hbl har tagit en titt på utbudet av ekologiska och närproducerade livsmedel runt om i Helsingfors.

1. Eat & Joy Maatilatori (karta)

I Glaspalatset ligger matbutiken Eat & Joy Maatilatori som fokuserar på ekologiska och närproducerade varor från Finland. Produkterna är så närproducerade som möjligt.

– De tas därifrån de fås. Till exempel renprodukter är inte så lätta att hitta närproducerade i Helsingfors, säger Jussi Pyykönen som är försäljare vid Maatilatori.

Butikens grönsaksutbud är av naturliga orsaker väldigt säsongsbetonat. I motsats till en del andra ekobutiker hittar man också en del köttprodukter i Maatilatori.

– Allt kött är etiskt producerat och vi har en hel del specialprodukter, berättar Pyykönen.

Speciellt för butiken är att de också har småbryggeriprodukter som man inte nödvändigtvis hittar på andra ställen. Från och med oktober hittar man också Maatilatori i det förnyade Kluuvi.

2. Ruohonjuuri (karta)

Stans äldsta ekobutik närmar sig 30 med stormsteg. Det som började med utdelning direkt ur säckar har i dag utvecklats till en butik med över 4 000 produkter med allt från livsmedel till kosmetik.

Ruohonjuuri har tagit fram en egen märkning för vad som ska avses med närproducerat, eftersom en sån ännu inte finns i Finland.

– Vi följer den svenska modellen, och allt som är gjort inom 150 kilometer får en skild märkning, säger Johanna Koskinen som är marknadsföringschef vid Ruohonjuuri.

Nytt för i år är att firman Cocovi driver en bardisk längst bak i butiken där man får äta sallad och kan blanda sig en smoothie av så kallad supermat.

– Vi försöker ha sånt i våra butiker som passar våra kunder, och Cocovi-baren är något som vi tror passar centrumkunderna bra, säger Johanna Koskinen.

3. Ekolo (karta)

Ekolo är en lite större kedja som också har en butik i Jyväskylä, en nätbutik och en ekologisk partihandel. I Helsingforsbutiken, som man hittar i Hagnäs, finns ett brett urval av ekologiska produkter.

– Ungefär hälften av våra produkter är livsmedel, berättar Marja-Liisa Lähteinen som är inköpschef på Ekolo.

En del av butikens frukter och grönsaker är närproducerade, men annars stöder man ekologisk produktion på ett mera internationellt plan.

På Ekolo har man märkt att det blivit mera populärt med ekologiska produkter.

– För varje år märker vi en ökning i försäljningen, säger Lähteinen.

I Ekolo kan man hitta det mesta, och hittar man inte det man söker i butiken så kan man pröva på nätbutiken.

4. Luomupuoti Satumarja (karta)

Vill man ha färska ekologiska grönsaker finns det ett bra alternativ inne i Hagnäs saluhall. Luomupuoti Satumarja erbjuder en stor disk med certifierade ekologiska produkter.

– Vårt fokus ligger på att ha färska produkter och vi försöker ta så mycket produkter som möjligt direkt från odlaren, säger Tuulikki Holmström som står bakom kassan dagen för Hbls besök.

Hur mycket som kan tas från odlare beror förstås på årstiden. Resten av produkterna tas in från ekologiska partihandlar. Bakom disken finns också en liten hylla med torrskaffning, men fokus ligger helt klart på grönsaker och frukt.

Luomupuoti Satumarja är ett bra ställe att handla ekologiskt om man vill pröva på det traditionella sättet att handla över disk. Samtidigt kan man ta en titt på vad annat som finns i saluhallen.

5. Asoka (karta)

I Sörnäs finns den lilla närbutiken Asoka. Speciellt här är att man valt att fokusera helt och hållet på vegansk mat, det vill säga produkter som härstammar helt och hållet från växtriket.
Butiken påminner om vilken liten närbutik som helst, men i stället för kött hittar man i hyllorna produkter som tofu och seitan. För butikens ägare Ville Idström är det viktigast att produkterna är etiska. Det finns både närproducerade och importerade produkter i hyllorna.

– Vi har en del ekologiska grönsaker som är närproducerade, men en del saker som till exempel bananer måste man ta utifrån, säger Idström.

Asoka är ett bra alternativ om man vill lära sig mera om vad det finns för veganska matalternativ.

6. Anton & Anton (karta)

I Tölö ligger den nyöppnade butiken Anton & Anton, som erbjuder bland annat fisk, kött, ost och grönsaker enligt säsong. Fokus ligger inte på att det skall vara ekoprodukter i sig.

– För oss är det viktigast att vi vet matens ursprung och att det smakar gott, säger Niina Hietalahti på Anton & Anton.

En stor del av produkterna tas direkt från producenten och man undviker onödiga förpackningar. Men företaget strävar också efter att enligt utbud erbjuda närproducerade och ekologiska produkter.

Enligt Hietalahti finns det en ökad efterfrågan på livsmedel med hög kvalitet.

– Människor vill ha äkta råvaror och inga extra tillsatser.

Anton & Anton öppnade sin första butik i Borgå för två år sedan och en tredje öppnar i höst dörrarna i Kronohagen.

Vad är ekologiskt?

• Det är inte alltid helt entydigt vad som avses med en ekologisk produkt, men i ordets officiella betydelse avses produkter som produceras och övervakas enligt vissa kriterier.
• Det innebär att produktionsprocessen inte är sådan att den skadar miljön eller är skadlig för människor, djurs eller växters välbefinnande.
• Ungefär sex procent av lantgårdarna i Finland är ekologiska.
• Begreppet har spritt sig vidare från livsmedel till att beröra allt från kläder till hygienprodukter.