Koffparken städades klockan 8 i morse. Foto: Cata Portin

Skolavslutningen firades livligt i natt

Skolavslutningsnatten har hållit polisen och vårdpersonalen sysselsatt in på småtimmarna.

– Mest jobb har vi haft vid Sandudds sandstrand där tusentals unga hållit till. Men i hela centrum har det varit livligt, säger jourhavande kommissarie Esa Pennanen vid Helsingforspolisen.

Städernas parker och stränder fylldes redan tidigt på lördagskvällen av unga festprissar. Vädret var varmt i största delen av landet, vilket gav ytterligare fart åt festen.

I Hagalund i Esbo fick en fest ett våldsamt slut när en 20-årig man knivhögg en annan yngling. Det är oklart hur allvarligt offret skadades, men han fördes till sjukhus med ambulans. Även Mediheli anlände till platsen. Polisen utreder fallet som försök till dråp.

– Inga allvarliga konflikter har rapporterats i Helsingfors, säger Pennanen.

Däremot förekom en hel del slagsmål och annat störande beteende. På Norsens gårdsplan hade några unga tänt på en pappersinsamlingslåda. En polispatrull lyckades släcka elden med en skumsläckare. Samtidigt uppstod en större brand på ett skräpflak vid Observatorieberget. Polisen utreder bränderna som skadegörelse.

Hundratals unga fick böter

Polisen övervakade de ungas drickande och konfiskerade alkohol av minderåriga. I Esbo konfiskerades 247 liter svaga alkoholdrycker och 15 liter starksprit. Esbopolisen skrev sammanlagt ut åtta yrkanden på straff och 110 ordningsböter åt minderåriga.

Också tiotals frivilliga och FRK:s anställda ställde upp och höll koll på firandet och hjälpte berusade ungdomar. Under natten behövde 124 unga hjälp i Helsingfors. Första hjälpen gavs åt 51 unga, medan sju fördes till sjukhus.
 
Städningen började vid 6-tiden

Då festandet tog slut tog stadens städpatruller vid. Klockan 6 på morgonen började städningen av Esplanadparken i centrum av Helsingfors. Efter två timmar var parken skinande grön igen, och arbetet fortsatte vid Gamla kyrkoparken och Sinebrychoffs park.

– Här i Koffparken är det inte lika skräpigt som tidigare. Det nya spinklersystemet har effektivt hållit festfolket på avstånd, konstaterar Jarmo Nieminen, ordförande för nämnden för allmänna arbeten.

Han ställde själv upp och städade tillsammans med några kolleger.

– Människorna är slarviga, vårdslösa och likgiltiga. De borde upplysas om hur smutsigt här är, då kanske flera skulle förstå att städa efter sig.