Foto: Niklas Tallqvist

Tiggarläger tillåts inte i Helsingfors

Regelverket om fri rörlighet i Europa gäller. Men Helsingfors kommer omedelbart att ingripa mot olovliga läger. Staden godkänner inte heller att barn tigger.

Stadsstyrelsen i Helsingfors diskuterade på måndag tiggararbetsgruppens förslag.

– Arbetsgruppens rapport på tjugo sidor fanns inte på den ordinarie föredragningslistan. Pappren delades ut vid stadsstyrelsens möte, säger styrelseledamoten Jan D. Oker-Blom (SFP).

Staden konstaterar att reglerna om fri rörlighet i Europa gäller. Det betyder att personer som kommer till Finland kan vistas här i tre månader utan att registrera sig. Det är inte heller olagligt att tigga.

Däremot accepterar staden inte störande tiggeri och att barn tigger. Om det sker kommer staden omedelbart att ingripa. Helsingfors är också ett detaljplanerat område och på planerade områden får man slå läger bara på platser som reserverats för camping. Läger som slås upp utan markägarens tillstånd kommer att rivas omedelbart.

I Helsingfors kommer socialverket att koordinera arbetet med de tiggande romerna. Socialverket samordnar allt det som görs tillsammans med andra myndigheter och med aktörer från tredje sektorn. Stadens förvaltningscentral skall följa utvecklingen. I Helsingfors anser tiggararbetsgruppen, som letts av Jarmo Räihä, att romerna i första hand ska hjälpas hemma i sina hemländer. Men eftersom en del av dem redan finns här är de inte i första hand kommunens problem. I första hand är det statliga och EU-myndigheter som borde ingripa.

– Besluten fattar stadsstyrelsen om vecka, säger Jan D. Oker-Blom.