Viktigt uppdrag. Som stadsdirektör gäller det att komma överens med alla oberoende av politiska åsikter, säger Jukka Peltomäki. Han är glad över att ha fått förtroendet att leda Vanda.

Peltomäki vill påverka Vandas vardag

Ekonomin är utan vidare Vandas största problem. Men nyvalde stadsdirektören Jukka Peltomäki vill inte bedriva någon kamrerspolitik. – Vi måste förbättra invånarnas vardag, säger han.

 

När Jukka Peltomäki talar om Vandas största utmaningar just nu är det närmiljön och sysselsättningen han lyfter upp. Ungdomsarbetslösheten hör till det allra viktigaste att få bukt med, varken Vanda eller det finländska samhället har råd med en generation som inte är inlemmad i arbetslivet, understryker han.

– Det är klart att allt sist och slutligen handlar om pengar, men det betyder inte att vi inte kan åstadkomma positiva resultat inom många områden, säger Peltomäki.

Han har de senaste åren jobbat som biträdande stadsdirektör med ansvar för bland annat markplanering och utveckling av miljö och näringsliv. Det är områden som enligt den blivande stadsdirektören nu fungerar rätt bra i Vanda. Därför planerar han då han tillträder sitt nya jobb den första augusti att fästa speciell uppmärksamhet vid sysselsättning och sociala frågor.

– Jag tror att situationen om några år är den att alla som bara har lust att jobba behövs på arbetsmarknaden. Också arbetskraft som nu inte är så attraktiv kommer att behövas, liksom invandrad arbetskraft.

Därför gäller det att se till att det inte finns unga som faller mellan stolarna och varken får jobb eller utbildning, menar den blivande stadsdirektören. Släpper man taget om de unga nu så är det svårt att korrigera det misstaget senare.

– Ungdomar ska utbildas, om vi så blir tvungna att släpa dem med milt våld till skolbänken.

Jobb och bostäder

Arbetstillfällenas antal har ökat och kommer att fortsätta att öka i Vanda, kommunen står sig väl i konkurrens med den övriga huvudstadsregionen, anser Jukka Peltomäki. Speciellt det centrala läget är en trumf, liksom de goda trafikförbindelserna. Ring III har förbättrats, Ringbanan är under byggnad och Helsingfors-Vanda flygplats ligger i Vanda, räknar han upp.

Staden har dessutom satsat på att planera bostadsområden i närheten av trafikförbindelserna och det kommer att locka nya kommuninvånare, är den blivande stadsdirektören övertygad om.

– Invånare och löntagare betyder skatteinkomster. Företagens samfundsskatt är också viktig, men inte lika viktig, säger han.
Regeringsförhandlarna på Ständerhuset får också en hälsning från Peltomäki. Någon ändring på fördelningsgrunderna för samfundsskatten vill han nämligen inte ha.

Gränslös service

Vandas nya stadsdirektör är också en anhängare av metropolpolitiken och hoppas att staten och den blivande regeringen ser sitt ansvar även på den punkten. Mycket måste göras och utvecklas i samarbete över kommungränserna, bostadsproduktionen, servicen och trafiken för att nämna några.

Men också samarbete med staten behövs.

– Det gäller att se till helheten, man måste kunna gå över kommungränserna utan problem.

Samtidigt tycker Peltomäki ändå att kommungränserna behövs. Närdemokratin och folks intresse för att påverka blir alltför lätt lidande i för stora enheter, menar han. Som det är nu påverkas både tjänstemän och kommunalpolitiker av kommuninvånarnas åsikter.

Människor förändras

Peltomäki har själv deltagit i det kommunala beslutsfattandet i många roller. Han minns att hans första politiska uppdrag som ung socialdemokrat var som medlem av Vandaforsens svenska skolas direktion.

– Jag var bara en gymnasiepojke då, men vi hade ingen annan som riktigt förstod svenska och inte var det så lätt för mig heller alla gånger, småler han och minns att man nog artigt talade finska med honom, men mötena, de gick på svenska.

Karriären gick vidare och på 1980-talet var Peltomäki socialdemokraternas starka namn i Vanda. Åren präglades av rykten om mygel och kohandel och spriten flödade. I dag är Peltomäki absolutist sedan många år och har en hälsning till dem som minns 80-talet.

– Människor kan förändras, sin historia bär man bara med sig, säger han kort och gott. Och påminner om att det minsann inte låg någon kohandel bakom valet av honom nu.

Med rötter i Brutuby och jordbruket där är Peltomäki noga med att slå vakt om den finlandssvenska kulturen och det svenska i Vanda. Själv talar och läser han också gärna svenska. Politiskt hoppas han att uppmärksamheten fästs vid de viktiga svenska frågorna som att trygga skolor och dagvård.

– Det finlandssvenska är en viktig del av vår kultur, också i Vanda.

 

FAKTA

• Måndagen den 23 maj valde stadsfullmäktige i Vanda med knapp majoritet socialdemokraten Jukka Peltomäki till ny stadsdirektör från den första augusti. Peltomäki efterträder Juhani Paajanen.

• Till sin utbildning är Peltomäki jur.kand.

• Han var den enda av kandidaterna för direktörsposten som är Vandabo.

Profil
Namn: Jukka Peltomäki

Ålder: 61.

Familj: Fru Ros-Marie, tre pojkar och två barnbarn.

Bor: I Myrbacka.

Äter helst: Mat lagad hemma.

Dricker helst: Vatte.n

Läser: Historiska romaner.

Ser på tv: Nyheter.

Gillar: Sommaren.

Ogillar: Kallt väder.

Fritidssysselsättningar: Cykling, sommarstuga, golf och böcker.

Jag själv med tre ord: Optimistisk, flitig och rolig.