Kajsaniemi tryggare och trivsammare

Nu ska allt förändras i Kajsaniemiparken. Parken, Fölparken och Botaniska trägården med byggnader ska skyddas.

Kajsaniemiparken är Helsingfors äldsta park. Långa tider har parken upplevts vara otrygg och trist. Vid sidan av skyddsbeslutet ska Kajsaniemiparken också utvecklas. Området kring den stora vattenbassängen ska få ett kafé, gatan längs järnvägen byggs om och blir fotgängarstråk och cykelled.

Fotbollsplaner och planteringar ges plats och barnen ska få tillräckliga lekplatser. Parkens belysning byggs om. Kajsaniemiparken ska också bindas ihop med Tölöviken. Över järnvägen mellan parken intill Finlandiahuset och Kajsaniemiparken byggs en bro. Kajsaniemiparken omfattar ett 17 hektar stort område. Parkplanen har förberetts i snart tio års tid.

Parkplanen godkänns slutligt i stadsfullmäktige om ett par veckor. Inga husbåtar Däremot ville politikerna i stadsstyrelsen i Helsingfors inte i går kväll godkänna en ändring av detaljplanen för Djurgårdsvikens södra strand. Tanken var ju att reservera kajplats för 14 husbåtar. Stadsstyrelsen anser att ombyggnaden av kajen blir för dyr. Det skulle kosta 6 miljoner euro att bygga om kajen så att den passar husbåtarna.

Kimmo Helistö (Gröna) föreslog att staden snabbutreder vilka möjligheter det finns att ordna platser för husbåtar i antingen Fiskehamnen eller Sandviken. Helistös förslag godkändes med rösterna 9 - 6.