Tiggare jämställs med turister

Staden vill inte att romerna bor i Fiskehamnen. De som kommer till Finland i sommar skickas troligen till campingplatser, i praktiken Rastböle.

Fiskehamnen ska bebyggas och därför har staden sagt upp hyresavtalet med Sosiaalikeskus Satama, som låtit romer bo på gårdsplanen fram till i höstas. Kollektivet misstänker att staden sade upp avtalet på grund av rädsla för att romerna kommer tillbaka.

Så är det inte, säger Jarmo Räihä som leder tiggararbetsgruppen på Socialverket. Men romerna kan inte bo i Fiskehamnen längre, och staden planerar inte att ordna något nytt läger för dem. – Det finns inga områden för sådant i stadsplanen. Och på andra håll i Europa har ofta olagliga läger vuxit upp bredvid dem som myndigheterna ordnat. Arbetsgruppen ska ge ett förslag till stadsdirektören i slutet av april bland annat om var romerna ska bo.

– Fiskehamnen blev en slum och vi vill inte att en ny sådan bildas. Utgångspunkten är att romerna styrs till campingplatser, i praktiken den i Rastböle. Och har de inte råd med campingavgifterna borde de återvända till sitt hemland, anser Räihä. – De borde ha boendet ordnat innan de kommer. En rådgivningsbyrå kommer att öppnas på Diakonissanstalten före sommaren, och där ska romerna få tips om billigt boende. Lagliga läger Stadsdirektören bestämmer om han för vidare gruppens förslag till fullmäktige eller styrelse. I Helsingforsfullmäktige anser Samlingspartiet att romerna ska behandlas som vanliga turister och styras till campingområden. – I Fiskehamnen kan de inte bo. Där finns inga faciliteter och det är farligt, säger stadsstyrelsemedlemmen Sirpa Asko-Seljavaara (Saml). Hon syftar på eldsvådan på grund av ett elfel i november. Avgiften för en husvagnsplats på Rastböle campingplats är 155 euro per vecka. Ska romerna betala campingavgiften som alla andra turister? – Det måste vi se, säger Asko-Seljavaara. Hon vill inte heller erbjuda romerna för mycket så att fler lockas till Helsingfors. Frågan är om alla skulle rymmas på campingplatserna. – Om inte kan de åka till andra städer i Finland. De två andra stora partierna, SDP och De gröna har inte diskuterat frågan på sistone, men De grönas Kimmo Helistö har föreslagit att ett nytt tillfälligt lägerområde grundas. Det skulle finnas service som staden eller tredje sektorn skulle upprätthålla mot en liten avgift.

– Olagliga läger kommer att födas om staden inte är aktiv. Det behövs ett lagligt läger av humanitära skäl och för att myndigheterna ska ha bättre koll

– Olagliga läger kommer att födas om staden inte är aktiv. Det behövs ett lagligt läger av humanitära skäl och för att myndigheterna ska ha bättre koll. I går ordnade den finländska kommittén för europeisk säkerhet ett valseminarium om romer och fri rörlighet. Amnestys verksamhetsledare Frank Johansson tycker det är dags att sluta prata om romerna som ett problem och fundera på lösningar i stället. – Man pratar om en våg av romer, men till Finland kommer färre än till något annat land i Västeuropa. I sommar ser EU ut att få en ramstrategi för hur den nationella rompolitiken ska se ut i medlemsländerna. Den 5 april ska EU-kommissionens förslag vara klart. – Det är viktigt att den ger ansvar och rapporteringsskyldighet till både den nationella och den lokala nivån och att målen utvärderas varje år. Det behöver inte bli så dyrt. Pengarna finns redan i EU:s fonder. Det måste bara bli lättare att söka dem. I dag är byråkratin så krånglig att många gräsrotsorganisationer i till exempel Rumänien och Bulgarien låter bli att söka stödpengar från EU. Partierna om europas romer • Centern, Aila Paloniemi: Att förbjuda tiggeri är ingen lösning. Inga förbud löser ett så stort problem. Romerna är hela Europas minoritet och alla länders ansvar. Mer måste göras på EU-nivå. • De gröna, Pekka Haavisto: Det skulle vara viktigt att romerna själva var med i förvaltningen och skötte frågor som berör dem. Jag gillar affärsmannen George Soros tanke att skapa en romsk intelligentia. • Sannfinländarna, Antti Valpas: Vår syn är att romerna borde få hjälp i sina egna hemländer.

Alla länder måste se till att EU-pengarna går fram och inte försvinner på grund av korruption. Vet någon om människohandel och organiserad brottslighet förekommer i Rumänien och Bulgarien och hur man kommer åt det? • Kristdemokraterna, Leena Rauhala: Vi måste trygga mänskliga rättigheter åt dem som kommer hit. Om vår välfärdsstat inte kan göra det så kan vi inte kalla oss välfärdsstat. Rasism och diskriminering kan inte tolereras. • Svenska folkpartiet, Håkan Nordman: Fattigdom och tiggeri är inga brott. SFP verkar för mänskliga rättigheter. Läget i Europa är ohållbart och får inte sopas under mattan. • Socialdemokraterna, Merja Kuusisto: Det här är hela EU:s problem. Mänskliga rättigheter måste tryggas i hela EU.

Alla barn måste registreras så de får rätt till service. Sysselsättning och utbildning, speciellt för flickor, måste stödjas. • Samlingspartiet, Sirpa Asko-Seljavaara: Vi måste se till att EU-pengarna går till rätt ställe. I till exempel Ungern som jag besökt ser det ut som någon mellanhand får pengarna medan romerna är utan hem, skola och vård.