Tavastiaklubben fyller 40 år i höst

”Tavastia-klubben startar i morgon på Hämis", hette det i annonsen i Helsingin Sanomat den första oktober 1970. "Hämis" var smeknamnet för Hämeen Osakunta, dvs. studentföreningen Tavastlands Nation. På 1950- och 60-talen var Hämis ett populärt dansställe, och övergången till rockklubb gick inte en handvändning. Schlager, disco och rock fick samsas om tid och plats. Danstillställningarna pågick ända in på 70-talet, då Tavastia-klubben redan arrangerades på Hämis 3–4 gånger i veckan.

– Som i allt övrigt revolutionerade och omdefinierade de stora årskullarna allting. Grundskolan som barn, och festkulturen som ungdomar, säger Tavastias vd Juhani Merimaa, som första gången satt i Tavastias styrelse år 1972 och redan nästa år svingade ordförandeklubban.

Enligt Merimaa var det två stora faktorer som gjorde Tavastia populärt: Rockmusikens spridning och det fria mellanölet 1969. 

– Ställen utan utskänkningsrättigheter gick under, men Tavastias idea var hela tiden att arrangera happenings med alkoholservering. Det fanns en social beställning på en rockklubb, men dessvärre inte tillräckligt med inhemska band för varje kväll. 

Det är beskrivande att då jättepopulära Tasavallan Presidentti spelade fem gånger per år på Tavastia under 1971 och 72. Finlands andra stora band Wigwam gav samtidigt fyra respektive sju spelningar.

GERILLAMARKNADSFÖRING

Nostalgikerna minns säkert också dåtidens storheter Kalevala, Kirka & Islanders, Apollo, Pepe & Paradise, Jig-Saw, Ernos, Remu & Hurriganes, Topmost, Rauli Badding Somerjoki, Juice Leskinen & Coitus Int., Tabula Rasa och Dave ”Isokynä” Lindholm som alla stod på scen regelbundet. Också bröderna Raittinens band – Jussi & Boys och Eero & Help – var stamgäster på Tavastia. Jussi gjorde om Elton Johns klassiker Crocodile Rock till  Tavastia Rock med finsk text.

”… Mutta sitten ajat muuttuivat / nyt soikin Hämiksellä Tavastia-rock / Toi uusi aika toiset tanssijat / meille kelpaakin nyt / ainoastaan Tavastia-rock …" (Övers. "Så förändrades tiderna / nu ljuder Tavastia-rock på Hämis / Nya tider, nya dansare / det enda som längre duger / är Tavastia-rock …)

– Vi fick in låten i spelmonopolet RAY:s jukeboxar som fanns i varenda bar i stan. Marknadföringen av Tavastia var att åka runt med myntbussen till olika barer och sätta på Tavastia-Rock tjugo gånger och dra i väg. Den fastnade ganska bra i skallen på folk, minns Merimaa.

Så småningom började Tavastia bli stället det är i dag, stället där alla band vill spela. Den första konserten på Tavastia är fortfarande en av de viktigaste milstolparna för unga rockband. Och när man säljer ut stället vet man att man verkligen är på väg.

Trots sin långa historia och betydelse genom åren, och trots att rockfans från utlandet vallfärdar till Urho Kekkonens gata 4–6 för att fotografera sig vid entrén, är Tavastia långt ifrån något rockmuseum. Tvärtom är man fortfarande Rockklubb #1 i Finland. Många har försökt etablera konkurrerande ställen, men ingen har lyckats snuva titeln ännu.

Men det är inte bara rock som ljuder från scenen under jubileumshösten. Fredagarnas och lördagarnas discokvällar har varit populära och påminner samtidigt om Hämis historia som dansställe. Söndagseftermiddagarna är helgade åt barnen, i höst bland annat med shower av Hevisaurus och Gommi ja Pommi. 

Som ett led i firandet förnyade Tavastia sina hemsidor med nygammal logga och layout. En efterlängtad funktion är Historia-avdelningen som ska lista samtliga spelningar sedan starten den 2 oktober 1970. Nu har man 70-talet fixat, och mer är på kommande.

Till sist, lite trivia att spänna med inför rockgökarna i stan: På den allra första Tavastiaklubbkvällen uppträdde Anki & Cumulus. Inträdet? Två mark och femtio penni.