Leran omvandlas på nytt i Kajsaniemi

Konstnären anlände i tisdags till Finland och är denna vecka i Kajsaniemi och bygger ett enormt verk av 160 000 kg lera tillsammans med frivilligt anmälda.
– Vi har hittills haft över 90 besökare per dag. Hit kommer många olika slags människor. Veckoslutsturerna är redan nästan fullbokade, säger projektledare Paula Toppila på Pro Arte–stiftelsen.

– Att verket sprack var bara till fördel. Det har varit lättare att greppa lerberget som nu formar en pyramid inne i det stora tältet, säger Antony Gormley.
– Innehållet här ändras hela tiden. Man kan fortsätta på ett arbete som lämnats och på detta sätt hålls lerskulpturerna hela tiden levande. Vi har flera som har kommit flera dagar i rad.
Handledare och konstnären själv går runt i hallen för att uppmuntra besökarna. Men handledning ges inte, tanken är att få skapa helt fritt.
– Det känns roligt och inspirerande att man får använda så mycket lera och klotta så mycket man som man vill, säger Janna Muronranta från Tusby.
–Det finns ingen press att prestera utan man kan vara helt fri och bekväm, säger Hannamari Mantere från Helsingfors.
– Stora grupper vill vi inte ha hit ej heller barn under skolåldern. Det är tänkt att man ska kunna koncentrera sig i lugn och ro på sitt skapande utan gruppbildningar, säger Toppila.
Imorse fick besökarna vänta i cirka en timme för att den kalla leran skulle tina upp, eftersom funktionärerna hade problem med tältets uppvärmningssystem. Upp till 60 personer ryms in i tältet per gång. Man kan boka in sig för upp till fyra timmar från klockan 9 på morgonen till klockan 21 på kvällen.

Mat serveras gratis till de skapande. Ända fram till den 4.4 är det möjligt att boka plats i tältet. Detta kostar ingenting utan på detta sätt delar stiftelsen Pro Arte ut sina pengar på ett direkt och individuellt sätt till samhällsinvånarna.
– Vi vill med detta projekt sänka tröskeln att närma sig nutidskonsten, säger Toppila.
CAMILLA WASASTJERNA
camilla.wasastjerna@hbl.fi


KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.