Leran omvandlas på nytt i Kajsaniemi

Konstnären anlände i tisdags till Finland och är denna vecka i Kajsaniemi och bygger ett enormt verk av 160 000 kg lera tillsammans med frivilligt anmälda.
– Vi har hittills haft över 90 besökare per dag. Hit kommer många olika slags människor. Veckoslutsturerna är redan nästan fullbokade, säger projektledare Paula Toppila på Pro Arte–stiftelsen.

– Att verket sprack var bara till fördel. Det har varit lättare att greppa lerberget som nu formar en pyramid inne i det stora tältet, säger Antony Gormley.
– Innehållet här ändras hela tiden. Man kan fortsätta på ett arbete som lämnats och på detta sätt hålls lerskulpturerna hela tiden levande. Vi har flera som har kommit flera dagar i rad.
Handledare och konstnären själv går runt i hallen för att uppmuntra besökarna. Men handledning ges inte, tanken är att få skapa helt fritt.
– Det känns roligt och inspirerande att man får använda så mycket lera och klotta så mycket man som man vill, säger Janna Muronranta från Tusby.
–Det finns ingen press att prestera utan man kan vara helt fri och bekväm, säger Hannamari Mantere från Helsingfors.
– Stora grupper vill vi inte ha hit ej heller barn under skolåldern. Det är tänkt att man ska kunna koncentrera sig i lugn och ro på sitt skapande utan gruppbildningar, säger Toppila.
Imorse fick besökarna vänta i cirka en timme för att den kalla leran skulle tina upp, eftersom funktionärerna hade problem med tältets uppvärmningssystem. Upp till 60 personer ryms in i tältet per gång. Man kan boka in sig för upp till fyra timmar från klockan 9 på morgonen till klockan 21 på kvällen.

Mat serveras gratis till de skapande. Ända fram till den 4.4 är det möjligt att boka plats i tältet. Detta kostar ingenting utan på detta sätt delar stiftelsen Pro Arte ut sina pengar på ett direkt och individuellt sätt till samhällsinvånarna.
– Vi vill med detta projekt sänka tröskeln att närma sig nutidskonsten, säger Toppila.
CAMILLA WASASTJERNA
camilla.wasastjerna@hbl.fi